返工生涯感悟:十個不

359 回覆
2950 Like 35 Dislike
點先知自己值咩價?人地會開價比你 定你自己叫高啲試水溫?

但係如果人哋問你點解轉工應該點答?轉環境?新挑戰?
點解唔好家族
Big4?
佢自己做老世
well said
如果唔講自己做下job market research (例如at least 都睇下glassdoor 果啲) 咁要睇下你自己係覺得而家underpay 定係normal pay
而你expect 每年加幾多 去計返你轉工期望make up 嘅數

當然如果個市場發展緊 你可以再嗌高多5 - 10% tim
不過都睇工種 , ranking 啦

咁都有人肯offer 嘅,咪即係出面放緊水搶人,有機會係代表其實你仲有叫價空間架

如果你心目中要果個價無人肯出 咪做下期望管理
睇下自己仲爭啲咩

其實點解轉工我覺得點答都好
唔好數臭舊公司或者而家份工坐何嘢(包括人事)就ok

你想包裝好啲嘅 就要好好research 下呢間公司最喺市場上最differentiate 到自己嘅地方
或者一啲好出色嘅地方吸引到你 咁就聽落無咁向錢看
不過都係客套嘢黎者
in 緊你果個心裡都明白邊個轉工唔係想人工高啲福利多啲又做少啲丫
9. 唔好扯開自己真面目 四兩撥千斤好過惡言相向 職場唔需要傷感情

好啱
Ot補錢就會囉
唔害你已經執到
1. 飲水思源?互相利用姐

2. 仆街嘅都係仆街 撚樣嘅都係撚樣 對唔對人好咪一樣

3. OT得多 工作效率唔一定越高 人地以為你工作能力低先要OT

4. 忘恩負義?佢開offer係恩 去佢度做咪義

5. 幫得一次 第二次唔幫就屌柒你

6. 能者過勞 唔好攞屎嚟身

7. 善良嘅就唔洗喇 人善被人欺

8. 除左讀完會升好多之外 或者學歷>經驗嘅工 唔係嘅話都係做多啲經驗好過

上份工太多閪人
Black & white 好重要
上份工比條撚樣喺老細面前鋤一鑊 一拎番份database record出嚟即刻收左皮

不過都係走左 老細有心攬條撚樣
睇嚟巴打瀨過野 仲要唔止一次
或者係自己遞左信 先同啲傾得埋嘅同事做朋友

嗰陣佢新來,咁我帶佢做野,嗰陣已經feel到麻煩野。
佢之後message我,話"你又去打波呀,咁健康嘅",又話咩"最近有套戲好似幾好wor", 咁我一直hea覆。
事後聽返啲八卦先知,原來佢有搵公司啲姐妹傾,啲姐妹話"佢平時對啲同事都ok nice咖,對你先咁cool,咁大反差,代表佢對你係特別咖,去馬啦"。
咁到最後佢同我表白,我拒絕左佢,佢就好傷心,請左一個禮拜假。啲同事就鬧我,話咩"唔鐘意人就唔好俾假希望啦",老細就同我講"公司入面唔好亂搞男女關係啦"。

sorry講得有啲長,總而言之就係返工就小心啲啦,唔想再有呢啲故事
不 就算你負責regional既野 外資隨時都會走資cut位 反而係local先穩定 只要剔除政治 其實係可以一直做落去
唔知你做過中資未
舊老中資會好d 但一般後生會覺得難頂
但新型中資就...
你做緊IT會熟過我吧
要諗諗個技術點為之新 有冇前景
你果間公司由上至下都好似低低bb
我未做過中資 但呢個時勢 係別無選擇下既一個選項 起碼人地福利都有保障過一般港資啦

個個入到mnc都唔使上黎呻啦係咪先

忠言逆耳 勸完年年一車車fg都走入去港資做奴隸 話要學野 未做就幫公司奶曬鞋底咁 咁我有咩辦法?

我自己就覺得本地八大出黎一畢業就好應該直入外資 好過做埋啲閪公司
巴打,請問有咩副業可以提議下?
我都打左十幾年工,高不成,又低不就
對佢Cool代表對佢特別
似係佢姊妹想跣佢多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞