返工生涯感悟:十個不

359 回覆
2950 Like 35 Dislike
喺深入了解啲同事之前 一個都唔好信
又唔一定,去到某個位就好難再升
14. 不能得罪直接老闆,因為佢可以炒你。其他老闆,尤其是 cross team,有任何要求都可以無視。

15. 不能得罪老闆個秘書,唔係你永無寧日。

16. 不要得罪 清潔阿姐/ reception,佢哋已經喺食物鏈最底層。發脾四落佢哋到你只會得罪更多人。同埋佢哋收風最快罪準,善待佢哋有你著數。
應承左做唔切衰過唔應承
PUSH
見到難升就梗係走
14. 長in長有 啱先好做
15. 大公司係跳板 細公司攞實戰經驗 但係去到最後睇你個人喜好 鍾意大定細
16. 當面對奴性重嘅公司 15作廢

利申 今年fresh grad 三月尾已經搵到grad job 真心覺得長見長有 自己覺得啱先好做
唔好

香港人尤其做文職、IT,多數好現實
想聽十個要
17. 香港人智商世界第一,唔好以為做野廢,你表面睇以為佢好蠢睇低人將來好易奶野

同香港人相處要步步為營,如履薄冰,每個情況都要向最壞方向諗再諗辦法拆,要超級慎重
連登仔應該冇人識呢篇潮文
都認同,講真去到咁上下大家實力其實差唔多
之後就好睇際遇,咁當然基本實力都要有
13基本上係所有,係所有中小企港資有既情況
13可以歸入11既subsection
舊登睇過
有時覺得自己太一廂情願
諗住幫咗人一次,人哋會喺你需要嗰陣幫返你
其實唔會囉
純粹想要一個可以守望相助嘅工作環境,係咪喺人類嘅社會根本做唔到

唔係無肯捱義氣嘅好同事,但真係買少見少
唔好諗住投桃報李係必然
lm
睇左都唔會明啦
睇左頭半段以為你搵緊100k想塞錢落大家袋
有啲人喺一間公司做五年可以坐哂火箭,但都有人每年一轉,每轉加20%,兩者五年人工都可以係咁上下
都最尾都係睇實力
際遇唔同 但多數冇更好待遇就會揀轉公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞