返工生涯感悟:十個不

359 回覆
2949 Like 35 Dislike
性本善
份人太天真 未有咁既修為可以預先洞察到
只能講辭職後真係學到好多野
咁senior同M呢
可能好多人唔岩聽
返工記得睇錢 好多人為啖氣
平手/減人工轉工 依啲係傻仔行為
同埋你轉工如果老闆留你
同價緊係唔留 但如果出價高過你份新工
唔留又係傻仔
1. 不同公司發生感情 大家雙方只係互相利用

2. 不同同事發生感情 大家十成九都只係互相利用

3. 不無償ot咁傻 你要上位係要有足夠時間自我增值 唔係做窮忙族愈做愈窮 如果有經濟需要就做住先唔好諗長做

4. 不留係同一公司太長時間 除非你做到絕對絕對高層(唔係偽高層 尤其係銀行果d)先考慮下做耐少少 打緊風流工就當我冇講過

5. 不要什麼都say yes 人哋只會愈得寸進尺 當你傻仔咁洗 有一次say no人哋會懷恨在心做死你

6. 不介懷一時失意 冷靜面對努力改善總有出頭
世界上好多機會

7. 不一朝得志就語無倫次 好易過身

8. 不出盡風頭懶醒 自己工作範圍內就做 範圍外話知你死

9. 不扯開自己真面目 四兩撥千斤好過惡言相向 職場唔需要傷感情

10. 不讀埋d冇謂課程 實戰經驗好過讀d垃圾野多多聲 如果係行內必需就當我冇講過

咁得未呀屌你老母 係到捉字蝨 明咪得囉
呢個情況有機會老世expect你做得比以前好
變左欠佢一個大人情
咁你可唔可以再say no
心中有個秤諗下自己o唔ok
你自己都識講
唔好同公司講感情
唔好同上司講感情
依家又話怕欠人人情
大不了咪過三個月拎新人工再轉
隨時一年加個五成都仲得
唔take counter offer = 少一次加人工機會
我以前都試過 但好彩加左走得快
你要呢招就要計好數 如果你高高地級就少少risky
轉太多cv 會唔好睇?
唔好做壞人 亦都唔好做好人
返工唔好溝女,intern 就無所謂
自己揀填咩落去啦,又唔係叫你寫晒
越轉越高人工=人才周圍都爭住要
高價請佢一定冇伏

越轉越低人工/不變=傻閪間間公司都撈唔掂
都係再諗下請唔請佢好
樓主講中哂

jumpy=old thinking/HR d 壓價excuse

但如果你真係掂都會請
依家來來去去好平常
好多時你真係掂請到入來即食
佢都費時理你係咪成日跳
起碼解到燃眉之急先
有得分先會落多少少力做
冇得分嘅 hea吓hea吓又一日

留返多啲力做自己嘢/增值 甚至秘撈
工字不出頭
真正share 到利益嘅 係公司同老闆
❨當然公平啲講句 係佢地承擔風險同壓力❩

好少好少老闆會識分餅分利益
成個folder 都是癈cert
真,我6年轉左3份工,依家人工、福利仲好過仲留係舊公司既同事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞