返工生涯感悟:十個不

359 回覆
2950 Like 35 Dislike
我講緊係physically globally located 都得既工
即係香港人移去英、加都搵得番

單純regional 工就收工啦
headquarters 一句就move 成個regional office

local工就直頭on9
困係香港成世啦
個行業一係香港走下坡就收皮
or 香港一變上海就玩撚完
Lm
要試吓搞副業,發掘至少一個興趣,習慣孤獨
咁中資係>>>港資
comfort zone走到係好事來
就算有得升都睇升幾多
時間都係金錢來
唔駛太後悔
就算做個shop sale , 都一定要mnc
唔好同同事講感情,呢個真,我都衰過兩鑊先真正體會呢個道理
高質,fresh grad 要睇
做港資startup就10間9間仆硬街
除非出來開公司果個係一個 skill好勁+二世祖+肯教人
如果唔係就狗也不屌

外資類就ok嘅 但你要預自己英文比較好 要成日同印尼、馬拉果d開會

中資startup就唔係咁清楚,不過你想做web 為主嘅話可以試下,佢地frontend算比較好

其實好多大公司都轉緊用新技術(5年內興起啦我當);升唔升其實都係睇你自己會唔會係空餘時間做下自己project做靚你個github 佢。

title就唔太關事;人工關事d
律師樓 I firm 得幾間
銀行,其實唔多
iBank,都係得好少
faang > 5間

依啲行業真係你係咁見會喊三聲
代表你廢
勁就升咗職啦
第4呢排都煩緊,公營機構做左5年,人事好、每年有少少人工加,無乜大志嘅話已經可以等退休,但開始做到有啲悶,考慮緊好唔好跳返出私人市場
我果然無follow錯你
不gay 近排d股評唔係好準
雖然比左負評,但靚reply
屌你老母你班妓者一日到黑剩係識上連登攞料
真 但宣揚下都唔錯
上網就交到功課,記者咁易做
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞