返工生涯感悟:十個不

359 回覆
2950 Like 35 Dislike
集合咁多位意見 修飾多三+三點 (粗體後加)

11. 唔好做startup/港資/要求員工奴性重/規模太細發展空間有限既公司

12. 唔好亂搞職場男女關係

13. 唔好長做架構混亂人事複雜是非小圈子過多d公司

14. 唔好避忌interview 你會從中收集到好多你本身圈子內唔知既情報 而呢d情報或多或少會對你對行頭/人事/公司style/等等了解加深 至於行頭窄唔窄而增減interview次數就自己調節

15. 唔好忽略每間公司既潛規則 好此寒戰梁家輝話齋 識係條線入面玩都係職場生存技能 當然如果潛規則係要你無償ot/發揮奴性/講求擦鞋/等等就真係你做埋我果份 間公司好打有限

16. 唔好覺得返工係理所當然而放棄自己興趣初心 因為返工係違反人性 興趣初心係合乎人性 你順勢而為一路堅持(工餘時間)會有意想不到既效果 不論金錢上/成就上/心理健康上 而且呢個dynamic又政治化既時勢工字一定冇出頭 亦冇話份工保你一世無憂 專業人士都咁話

有可以再補充
都可以考慮分享下十個yes 例如office politics/增強實力方面/等等
第二米蟲論
留名
有料
5.
yes又死 no又死
最好咪一時yes 一時no
其實做startup有d搵笨feel
https://lih.kg/2659459

概念係好 但實行好難
唔係歧視 但華人d文化唔多岩startup
真係外國至好d
同埋中資細公司
後生仔想上位 有啲咩建議/注意既地方?
意思叫你彈出彈入 唔好下下俾人食住
唔好覺得返工係理所當然而放棄自己興趣初心

呢個好岩
2 真
做同事時都好fd........ 轉咗工後覆都唔覆, 唔好話約出嚟
學識同人打好關係 剩企既都係際遇 槍打出頭鳥 要識收放自如 呢樣冇得教
1)做唔到專業人士就好即刻搏命考政府工
總要有人做既 就好似醫生成日叫我地飲八杯水都冇乜人肯聽啦 係香港 只有外資同中資先做得過 港資係咩都冇
唔會有

但係你要識分邊啲值得 但遇上既機會好渺茫 幫完人唔好諗人地會幫返你 一係就各家自掃門前雪 咁諗你會舒服d
溝到叫條女唔做
之前份工有同事就係咁揾食
唔好乜都say yes 真係好撚啱,尤其對啱啱踏入社會既後生
engineet? 人工如何
like your point 16

附加comment: 呢個時勢一定要睇遠d , 諗下點搵global 既工, or 靠投資支撐支出

如果份工工作經驗係只係香港用得著就要小心
未必撈得耐,要抱住賺得一日得一日的心態
5. 唔好乜都say yes 人哋只會愈得寸進尺 當你傻仔咁洗 有一次say no人哋會懷恨在心做死你

呢個可唔可以講多啲
因為做細既,或者做中層,對著老頂
其實好多時都只能夠say yes

我覺得比起say no, 係要say yes but
即係口頭上話yes, 但係要有啲條件
例如老細叫你一個人做晒一樣野
你答可以,不過3日後先俾你/ 搵多個人幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞