「警世」千祈唔好買ASUS啲電腦

568 回覆
585 Like 83 Dislike
下次買dell
我而家laptop 係msi
17年用到而家
漢科維修都ok服務
好彩2年保修入面壞
整左幾次
有國際保唔會無零件,唔記得歐洲定邊度有法例係要有幾年零件庫存,唔可以因為部機停產就即刻無零件整

樓主呢個問題應該係水貨過咗保,所以香港代理hea鳩你
自己買水貨之後揾消委會投訴?
秒左.
Example?
Notebook 最好加長保養,我自己 Alienware 加3年保,MacBook 就買 Apple care. 做IT狗用左十幾年notebook, 真心易壞
歐洲,美國應該好快會跟
大至雪櫃洗衣機 小至notebook 電話都有cover

香港consumer rights應該係第三世界水平
人地買ROG就係想打機
買咩撚apple
pin la
外國人推緊Right to Repair
香港人就做精神股東
會叫你一係PC
一係玩Apple Arcade
之前部asus laptop 用左兩年多啲就玩完 之後唸住買嗰期新出嗰部zenbook 又係兩年多啲就壞
我嗰部17年用到而家仲開心使用中
如果過左保養就唔一定同你整咁你就唔好再收咩檢查費直接話過左保養我地唔負責啦on9

過左保養最多係檢查費零件費我自己要比返,而家講緊部機係2020 model即係話如果係行貨嘅話就會未過保,咁邊有可能兩年就無哂零件呀,完全係香港代理有問題啦
ex咩ample...你自己睇,
Consumer line佢最盡有得比你加保到2-3年
商用line佢有得比你加保到5年

姐係你今日買商用line的機, 你就算只買一年保, 到第5年出事你都仲有機會搵到parts處理

但如果係Consumer line去到第3年連維修用品都已經停產或者冇人再keep stock
on9先信連登仔
Lenovo仲衰撚過ASUS, 保養再好都無撚用
應該有? 朗豪坊果個得三叔產品,仲有好多demo機
仲有msi
個骹位好易爛
咁冇
得ROG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞