[立場] 化妝護膚品討論區#133

1001 回覆
26 Like 2 Dislike
LM
Lm
就嚟夏天 唔知用咩粉底好 有冇人可以分享下
用緊addiction 粉餅 有少少想試下其他牌子
利申 混合肌偏油
lm
想問精華黎計 AHC既 dewy/B5 Soother/youth focus
最好可幫減泛紅 防敏 邊隻會比較fit

同埋最好係夜晚先搽好 呢d天氣 日頭用好lup?
dewy
或者可考慮uriage Cica
睇左呢兩隻研究入面成份link

dewy入面成份雖然多同複雜 但全部都安心野 uriage就簡單得多

即係呢兩支最大分別係dewy有維他命C但無B5
而uriage有B5?
搽完仲洗唔洗落lotion/cream

dewy
https://www.cosdna.com/cht/cosmetic_36e1586947.html

uriage
https://www.cosdna.com/cht/cosmetic_94d2554276.html
dewy更傾向保濕亮澤同日常維穩
uriage積雪草退紅修復、抗敏之類更佳

兩支都偏輕薄(uriage微油但唔笠)
乾肌用完要落乳液/cream 油肌視情況自己決定

明白
另外有次經過試AHC Premium Ex Hydra B5精華tester搽手 見吸收好快 同透白左 唔lup

想知本身呢支算唔算輕薄or微油? 想對比參考下

諗下呢d天氣 日頭就用精華 唔加lotion 夜晚先先加埋lotion
新post留名

想問下呢隻好唔好用?主要想去紅印
你好啊我想問吓有冇男士護膚品介紹
係想收毛孔同埋啲暗瘡印
或者有冇啲美容院可以介紹
辛苦晒大家
有冇人想一齊夾sf?

有冇人用過呢隻Founwear Cushion All New粉底 覺得好唔好用
幸福肌啲洗頭水咁快賣哂得返豐盈
想問下estee lauder anr大家覺得好唔好用?
呢排想開始試下用專櫃牌子抗老精華又咁岩見到有平想試下

anr平既就買細size試下咩類型成份都有但個成份表勁長用過一排間唔中到生瘡放棄左

自從用左differin/retinoid 就冇再用過貴牌子既serum/moisturizer開始覺得d大牌子都係9吹出黎賣貴d但又唔見效
如果鍾意沖完涼果d味 有咩香水推介?
新手入門 typical香水味暫時唔太想買住
用過維A應該返唔到轉頭
成日心思思想買大brand抗老 但都係驚又貴又無咁有效
最後都係買返維A
Kate ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞