[立場] 化妝護膚品討論區#133

1001 回覆
26 Like 2 Dislike
請問油肌依家呢個天氣應該用咩護膚品?
我依家用緊本地手作嘅薰衣草爽膚水
同埋clinique moisture surge

呢啲天氣我好易出汗出油
夜晚開冷氣訓 第二朝起身t位勁油
平時出街額頭勁出油落重碎粉都係咁

請問有咩面霜可以清爽得嚟又保濕?
定係你用個款粉底會氧化?
油肌夏天揀啲少油份嘅產品會好啲
既然皮膚會出油幫你鎖水,就唔使額外比油佢啦要用嘅,一係用少啲,輕輕印落塊面就算
利申:油肌,用緊gel 代替乳液
另外,你隻碎粉嘅控油效果可能一般,你可以考慮下用隻更控油嘅碎粉/試下用埋控油嘅base
如果油面 先搽完乳液再搽cream
即係兩層保濕野
gel邊隻可以睇睇
肌研/iherb 買嘅蘆薈gel
請問有咩控油碎粉推薦 感謝
Innisfree
Haba 同By Terry (但呢到好似多人話佢唔控油)
by terry 好似係比乾肌用
Lm
好似係
但我用落又ok
可能因為我用得多所以控到油?同埋佢個finishing 真係好靚,可以blur到毛孔
原來係咁
不過你之前推嘅innisfree真係好啱油肌
我已經用過三盒 中間用過LM但控油力點都唔夠innisfree 好
而且又平
有冇人想夾caudelie請留tg
最神奇係佢可以用嚟救啲唔控油/太深色嘅碎粉
試新嘢中伏又唔想扔嘅都可以試下
有冇好用A醇推介
你可以睇開堆人有燈射住?
氧化?
同埋化學防曬好似令人面暗沉 油脂氧化問題
會有用 但唔會返回100%原點
https://www.swaghairshop.com/collections/hair-spray-1/products/nbaa-upstyling-sp-hard-hairspray

NBAA

噴一次就夠

不過我慣手噴完一次鯨乾佢再乾就做到全日定型效果
不過如果你用開果d定型係噴完=冇噴, 一開始用呢支果陣記得噴得均勻d同唔好直噴頭髮, 側側地遠噴 d霧粒散佈左落去1次已經有足夠定型效果

噴1次=急步行d頭髮會少少自然郁
噴2次=急步行d頭髮都唔會郁

呢支野噴完落去睇落應該要同冇噴一樣, 睇得出有噴spray=你噴多左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞