[立場] 化妝護膚品討論區#133

1001 回覆
26 Like 2 Dislike
大家有無retinol 產品推薦?我皮膚有用開酸嘅
有冇人用nov防曬?
好唔好用
口罩AGE果然都係化妝以靚膚質行先
之前有少少比shiseido燒到
但原則問題有得揀既情況下都係唔係好想買
我主要想colour correct因為眼周暗沉畫眼影成日睇落好污糟
而家諗緊靠base + concealer + light foundation 做到呢個效果
係base同薄粉底既選擇入面糾結中
想問下大家意見

候選base:
1. Addiction SKIN PROTECTOR COLOR CONTROL 紫色

2. Bobbi brown 蟲草 base
3. RMK Color Foundation 橙色

4. 仲有無其他推介?

候選薄粉底:(膚質混油,但冷氣房入面偏乾)
1. bobbi brown 蟲草
2. 無咩知識了求推薦
Bobbi brown 蟲草勁潤喎
The ordinary
可以去門市試吓質地啱唔啱心水先
可以試吓Allie 新出嗰隻調色防曬,提亮效果幾強
混油終於用完藍店Mac粉底 請問大家有冇推介
你指base 定 foundation 定 both?
唔知點解印象中Allie好致粉刺
佢係咪有改過版了?
如果makeupforever 呢?
直接上A酸/avene A醛/murad/neutrogena
Bobbi brown 薄到完全遮唔到嘢
chanel ultra le teint
我就係諗住用遮瑕做主要遮野既功用咋
帶口罩唔想太焗
我係油肌而且好大汗 不過冇用眉筆眉粉
淨係用眉gel
kate果個好持久亦都冇甩
用緊spf32 食完a酸、敏感肌加乾性皮膚
覺得都ok 不過防曬效果就唔太清楚,因為呢兩年都冇乜戶外活動
諗緊買佢定Paula's choice
求救
呢排夜晚用神仙水加differin a酸
每朝起身塊面都油到可以煎蛋
我應該要再用啲咩先唔好咁油
蟲草成條line都係for dry skin 你混油就唔好用佢啦
rmk個隻color foundation太薄 我覺得上面冇咩效果 除非你手法專業 我見過有化妝師用得靚但我就冇呢個技巧喇
另外rmk支Gel Creamy Foundation其實好好用 夏天非常可以 你少量地上面都唔算厚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞