[立場] 化妝護膚品討論區#133

1001 回覆
26 Like 2 Dislike
唔該晒絲打
如果買咗suqqu可唔可以share用後感
之前喺日本買過suqqu粉霜勁好用
好滑、易推、妝感有光澤
好呀,如果唔係冇得試色我應該一早狗衝左
想請教下絲打點解次次認真護膚就開始出粒粒

本身我係懶人化妝前後先會求其搽下保濕,皮膚一直冇咩大問題係冬天有小小乾,最近想的起心肝護膚買咗fresh set product,逐樣係手腕同耳背試過冇紅同痕先上面,點知用咗幾日開始出油脂粒

以前用Aesop都試過,用咗幾日出粒粒,之後停用咩都唔搽就慢慢退返

混合性偏乾肌 唔易敏感
我塊面成日都好紅
最後發現我搽完b5就會
最慘我搽左好耐,以為係其他問題引致
因為諗住b5好安全
我都有朋友用完b5爛面
我見誠品有日本雜誌今期送suqqu粉底做贈品,可以買嚟試下
多謝絲打分享呀
想問下用過ezskin既各位,搽完抗荳凝膠或者隻杏仁酸會唔會再搽其他野?
因為我一直習慣用cream做last step鎖水,而家啱啱開始轉ezskin喺打底階段,爽膚水->玻尿酸gel->抗荳凝膠咁,但冇cream就覺得差咁啲,幾個字後覺得乾乾地咁,驚之後再加埋隻酸會更加乾,但又擔心搽埋cream會影響效果,用過嘅巴絲有冇咩經驗分享?
好耐冇update...
多咗好L多品牌喺cctvb落廣告
我本身混合偏乾,毛孔問題唔嚴重,轉季嗰排見多人讚呢個系列就買咗精華同面霜嚟玩吓
用咗大概兩個月,睇到鼻附近嘅毛孔有細到,同埋用完覺得塊面都滑嘅。但個人覺得出油問題嚴重咗,用埋淨低嗰啲就想focus返水油平衡,唔回購了
男仔問
平時落乳液同小小粉底液 但呢排天朝濕好易出汗出油 想問有無定妝水/其他用品可以避免呢個問題 Dior支定妝保濕噴好唔好
本身我T字多油 毛孔又係喺鼻附近 聽完你講唔好好敢買嚟用
唔該絲打
tg左你
出汗出油仲用保濕噴霧
用碎粉啦
見話一set用最有效果先買精華+cream,如果齋精華我諗冇咁油嘅,係cream唔知發生咩事
但支精華好得意嘅係入面啲粒粒唔係一推就爆,而係要大力啲㩒爆佢,如果想用完就上妝要用多啲時間逐粒整爆佢
戴口罩戴到面兩邊毛孔大咗好多
求推介收毛到毛孔嘅產品
最近想買翻枝定妝噴霧 有冇絲打用過邊枝好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞