其實仲有冇人用速成/倉頡打字

464 回覆
25 Like 1910 Dislike
我係後生我都係用拼音,但我唔會講懶音,要成日提醒自己
例如牛就係牛,唔好讀乜撚嘢嘔,好難聽
以前用速成都俾人屌

話倉頡先係正統

利申: 速成撚
因為依家D人唔識繁體字,所以用唔到倉頡速成

利申用速成
倉頡用得多
大易就唔太熟
竹手戈 人中 月手 尸水女戈火 人戈日口 土口一月金
人日一 木山心 竹月弓木 手廿廿 卜廿日
人日一 竹月弓木 木一水一 十日弓中 竹月弓木 口一一口 卜口卜戈日
用速成倉頡都係會唔識寫字

利:用緊筆劃
以前用速成,而家用語音
啱,用粵拼都理解到,但好多香港人明明用廣東話溝通,竟然用普通話拼音
傻撚咗
心諗

佢打齊四五個碼都error

慢撚到
學緊速成
揾字真係好撚慢
都係辛苦啲學倉頡算
用速成,但慣晒速成後,發覺將細個學查字典部首嘅嘢撈亂晒,成日會將倉頡碼當咗部首
無打開速成,但你咁講就真係唔了解倉頡。
倉頡係首旁頭尾碼+次旁頭次尾碼。
所以知道個碼唔會唔知點寫。

當然打開既話就已經係reflex reaction黎,腦裡面一浮個字出黎就知點打。但前提就係要知道個字先會知點打。
香港學校淨係教普通話拼音唔教粵拼
寧願普教中都唔沿用母語教學
有邊個國家噉戅鳩唔用母語學母語
為求統戰不惜倒行逆施
滅絕香港民族身份認同
如果你本身識速成,倉頡就好快上手
同事教我狠心啲閂咗個速成迫自己打倉頡
一個星期後已經好熟手
比起打速成仲少咗好多錯字
我覺得倉頡轉速成先唔駛點學,都係頭尾兩個碼,係記個字喺邊先煩
反而速成轉倉頡要用返拆碼,感覺上好似難學啲
收一收皮先
我就係本身已經好難記啲碼同拆碼,所以去到好後期先學打字
然後因為速成要搵埋隻字出嚟,更加難記,所以最後都係學倉頡就算
文盲先用拼音
咁你拼音唔識讀都出唔到啦
我都係用緊速成 唔會改用咩拼音
廿一一金 十田十金 人中 大月 大月 人 月手 卜木中 戈竹尸 / 人戈日口 土口一月金 手一弓 十弓木

口廿一 人一田日 口一一口 人一田日 弓月尸竹手 竹人一口 一土中弓 人弓火 日弓口 日人一月金?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞