其實仲有冇人用速成/倉頡打字

464 回覆
25 Like 1910 Dislike
小學個陣玩彩虹冒險已經鬧緊d台灣人做台狗
由個陣開始學速成
打gum 出到「咁」, 粵拼音gam
打chi出到「痴」, 粵拼音ci

又好有邏輯?
用英文返工
我用速成嘅原因純粹係唔想比人當成支那種
中一上電腦堂學倉頡 覺得太撚難就打速成算 不過速成真係成日會打錯字
細個跟老豆用廣東話拼音
中學嗰陣我老豆叫我咪撚再用太唔common
落到網吧字到打唔到
之後一邊同fd msn/打信長 一邊學速成
而家真係唔洗諗個碼對手都打到出嚟
反而想知依家中小學d keyboard 有冇倉頡字母
公司同機械鍵盤都已經好少見,得台版先常見有
答得非常好
正體字點解大陸需要簡化,係因為文盲太多,大陸嘅拼音係服務呢啲文盲,至少令呢啲文盲就算咁都唔識寫都至少識讀個字
電腦用速成
電話用kaiboad 筆劃+粵拼+速成
點解會有負皮
因為最後個句?
有, 結果學識速成就的唔起心幹學倉頡
DV4YG1HI7SB 3OF2JP3WI1
識速成轉緊用倉頡
反而唔識拼音
ios 裝左kaiboard 而家搞到打字愈黎愈廢
文盲嘅話拼音都無撚用啦
你拼完出嚟都唔撚知揀邊隻字好
文盲應該要諗嘅唔係用咩輸入法,應該諗點樣學返識字
直接用語音
倉頡係公認最快中文輸入法
我用倉頡

文盲係用唔掂

倉頡=識寫識講

拼音=識講未必識寫

自己諗
有個壞處係如果唔記得個字點寫就打唔到,相反拼音就冇呢個問題出現,所以中文廢嘅人係咪咪用速成/倉頡?

咁應該中文廢先用拼音,因為你就算唔識個字點寫都可以打到出黎
但速成倉頡要識寫先打到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞