其實仲有冇人用速成/倉頡打字

464 回覆
25 Like 1910 Dislike
作為香港人要學拼音依個位已經本末倒置
講咩快唔快, 無野呀, 打得多既摸黑打字都一樣撚住去
冇人話一字拼音先可以突破界限上到每分鐘100以上, 同樣係熟練度問題

唔係淘汰唔淘汰問題,係學拼音係反智問題
問題就好似人地問你邊到黎, 你答我係呀媽到生出黎
想學倉頡但真係好難學得識
其實唔難,當年我都係用兩三個鐘記晒啲字根同取碼原則,之後再慢慢實習就上手啦。

呢條片好精簡講晒
https://youtu.be/iBq3f6tNkH8
講得出啲咁野
證明你倉頡只係半桶水
因為崩口人忌崩口碗
都真係幾想知主要用普拼既人係會點load
明明我手打我口打「今晚食乜餸」,要打「今晚吃什麼」?/定專登去查「乜餸」普拼係點同埋係咪應該會普通話有機會冇左個音?因為普通話世界冇呢個字?

如果去到要屌人既時候風風火火打好多字就要 deaul/diu/deal咁樣逐隻字去諗我覺得好頂癮
我而家粵拼同速成溝住用,基本上咩字都出到咁滯
用緊
我嘅話係直接同一隻字用普拼/注音
應該係後者但基本上已經熟到秒load

至於乜餸同埋好多廣東話用字普拼都無/難搵
我電腦普拼係咁
但手機用注音就無問題 大部份都有
除左啱/諗同少數字記唔到直接用語音
不嬲都係用速成
十分認同,自己第一樣學就係倉頡,用咗十年,但粵語拼音可以同一時間打幾個字嘅特真係好屈機
用拼音唔代表識講流利普通話
都係會講到1999
典型香港人睇法
好多人對拼音系統唔了解但又妄加自己猜測同臆想
我估大部分香港新一代都已經分唔清零聲母同ng
反而廣東D鄉下話重分得好清楚 (0, ng, n, l)

不過ng同n聲母點讀得好都係一個學問
有時有D人會讀得好作狀
速成 要簡字 所以點都係慢少少

依家新一代係唔係用語音輸入 唔再打字寫字 ???
我係完全唔明拼音點用...

論速度,用得熟其實幾款都差唔多,倉頡打字論按鍵數應該會比較多,但好處係夠順,同埋常用字基本上都可以盲打
最主要係當年用速成過渡倉頡只係用左一個多星期,唔熟嘅字就用* 去打
轉換難度其實唔算大,之後十幾年都好順咁用倉頡,折碼早就唔洗用腦,變左肌肉記憶

個人覺得呢種技能係抵學
倉頡最重要係全平台通用
不論乜野 input method 打完碼一定有個隻字
其他輸入法既選字表排列唔一樣,一轉版本就要重新記過
做野好難 voice typing
打左好多年倉頡
反而成日唔記得點寫記得點打
不安
一睇就知你用電話打緊字
利申用緊粵拼
Mou co!
Ji ga ngo jung din wa da jyut ping!
當年為咗同(女)同學喺ICQ傾偈格硬練熟咗倉頡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞