其實仲有冇人用速成/倉頡打字

464 回覆
25 Like 1910 Dislike
打拼音啲人成日打錯同音字 打打下就習非成是 而且如果係學普通話拼音 啲字連音都可以錯埋
好奇你速成打字幾快,快到可以叫人咪on9話速成快好撚多,介意分享吓嗎?

https://www.arealme.com/typing-test/zh/
因為班後生仔係用蝗拼
你不如話中文廢嘅人淨係用到語音,反正字唔記得點寫
英文嚟嘅!
倉頡 小學用到宜家
我其實已經叮係好記得點拆碼

完全係反射式打出來
呢個中文 ~ 玩呢個啦
https://typing.tw/app/?action=setting
後生(20打下)真係好強用拼音,甚至注音
因為d 十年中小學教北京話既時候教埋拼音
iPhone 廣東話倉頡有殘體
揀錯殘體又比人屈
等收工返到屋企先玩 不如你用倉頡玩住先
遲啲冇人打速成以前因為online game個個學黎打機

依家撚有online game00後應該冇咩人打速成
當年都係發現同手提個筆劃好似勁快學識
反而就冇去學到速成
明明係一個好好嘅輸入法
但係好似俾人歧視咗咁
8/90後應該都會係
00後可能唔識
普通人就倉頡快,1x年前打字比賽係速成快,啲人背埋空白鍵幾多號。
倉頡三代 五代啲字最麻煩成日撈亂
炸, 犀, 麻

倉頡五代 win10 要另外down野, 你地係唔係咁?
阿叔讀小學嘅年代就已經教普通話已經用緊拼音 但係我都用麻麻地用拼音 因為成日唔知啲字點用普通話讀

其實唔止普通話 啲00後連英文都勁 主要原因可能係因為網絡年代 外國資訊accessible左好多 想聽英文歌/普通話歌上youtube 就有 想睇美劇上netflix/啲19大陸網就有

以前想打個丁都要BT down先有
Mac倉頡三代五代嘅碼都出到
IOS 用Kaiboard 速成 咪同電腦一樣擺位點會揀錯
女中人大
木竹水
口手卜廿
尸口中月
人弓火
十大心
田卜戈
打開拼音同筆劃
細細個開始已經想學倉頡速成,但一路覺得好難所以半途而廢
因為我成日執筆忘字唔記得個字點寫,拆唔到字
宜家揾份文職工,好多AD都寫明要識打倉頡/速成
唯有再學返
如果速成可以:
人火女火一心弓弓
出到
你媽死了
咁既可以快
大家唔認拼音打得快都係因為反中
話咩打得多拼音會唔記得點寫字,根本係藉口,日日打速成背曬位,都唔見得每隻字你都記得點寫,就算倉頡多過4/5碼都係會skip某啲筆畫,更加唔好講眾多奇奇怪怪嘅例外

究竟打字係為左方便定係為左練習寫字就各人有各人睇,但如果要記得點寫就應該要用筆劃
幾好玩
用Mac 機打到倉頡,但用windows機唔得(因為apple唔需要打晒全碼都有得選字)。
有冇師兄有方法令windows機個倉頡都好似Mac 咁有得選字?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞