其實仲有冇人用速成/倉頡打字

464 回覆
25 Like 1910 Dislike
Orl chung yee gum da dor d
倉頡用家
利申 小朋友齊打架年代嘅𡃁仔
由細到大用速成
倉頡淨係記拆部首個steps 都好煩
好奇依家仲有冇人用縱橫碼
可以打得好快 但電腦冇要down software
用緊
完成唔識拼音
香港人細個學中文都唔教拼音
ICQ年代開始學倉頡
雖然唔係隻隻字都識拆到
但都繼續用
我打速成係純靠肌肉記憶
好多字一早唔記得點寫,亦都唔記得要用咩碼
只係記得個位同埋要禁幾多下spacebar再揀咩number
iOS 選字勁方便喎 速成仲快過倉頡
照你咁講,中文廢嘅先會用拼音
hqi rfd bq sevif oiar grmbc rwlg srlb onf
梗係用速成啦
記得個時同frd傾計 唔識打字,手寫到攰。

跟住學左速成 ,快靚正
殘咩體?速成不知幾好用
拆頭尾碼其實仲consistent過倉頡分case

九方/筆劃個concept就岩手機細mon
真係depends on 小學教唔教
因為自學真係要好大動力同恆心
倉頡撚
用倉頡覆你,電腦、電話都係。
用咗10 年以上

遇到一時唔記得點打嘅字,就用粵拼
其實宜家如果用android嘅Gbaord打速成好快,佢可以幾個碼連打出詞語,打卜中戈尸已經會出埋速成兩個字,明明ios都有Gbord但就係冇得連打,所以主力機都係用android
其實用倉頡用得多嘅話,好多字我都係心入面讀出嚟隻手就好自然識打,已經記得哂啲碼,跟本唔駛諗個字要點拆,除非係啲唔用開嘅字
仲要因為我係一路讀一路打,搞到我有時會打同意字出嚟
中學頭幾年用速成,
之後十幾年打機, 工作都係用倉頡
而家寫長野會用語音再用倉頡改
小學電腦堂以前會教倉頡速成打字
有無改到課程變左教拼音?
倉頡世一
唔使望住個keyboard都可以極速打哂成篇文
記唔到個字就唔識打,呢個係好處嚟,並唔係壞處。

中文 大部分都係象形,唔係象聲,速成會令你對每一個字都有深刻印象。

英文個語言本來個core喺聲到,不能作比較。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞