其實仲有冇人用速成/倉頡打字

464 回覆
25 Like 1910 Dislike
如果唔記得個字點寫,速成/倉頡就打唔到
中文廢嘅人係用速成/倉頡
呢兩句野點樣有關聯
ICQ 追女仔
青春

當年中共有人提出以拼音字取代有形字
最後被否決
其中一個原因就係會太多歧義
尋日比個八婆串我打筆劃,話只有小學生先打 dklm
用粵拼嘅人應該仲少過九方
一直打倉頡 本身速成學起 但係唔想揾字記數字 轉咗倉都無心再學其它輸入法了 響應呀頂
咁係個 table 有呢個選項
原本用緊既人唔會突然間轉,只不過係大勢令到新學打字既人接觸其他輸入法
我同你一樣用速成先,
但我轉倉頡既原因係,我可以恰住眼訓咁打字
倉頡人
人弓火 口土心木 十日弓中 口一一口 日月 手一弓 女戈竹戈 火木卜廿 卜火戈大山 山山 一土中弓 竹月山 尸山 心 木山心 人土水 十弓木 十月一金 人竹女火 大大大大 女弓木 弓戈弓戈 弓大 女弓木 一土一一山
倉頡結構係2+3
部首(1/2個碼) 再加 餘底既(1/2/3個碼)
部首 : 1碼唔講, 2碼既係成個部首頭+尾碼
餘底既 : 1碼唔講, 2碼既係頭+尾, 如果結構複雜/分到幾個出黎既就會用3個碼 -> 第1個結構頭+尾 再加最後結構尾碼 / 每個結構既頭
1+3eg : "儲" 分(人+言+者)
( 人(部首) + 卜口(言) + 日(者個日字) )
2+3eg : "轉" 分(車+專(上半)+寸)
( 十十(車) + 十戈(專(上半)) + 戈(寸) )
2+3eg : "頡" 分(吉+頁)
( 土口(吉) + 一(丆) + 月(目) + 金(八) )
口廿一 大 人田十口 人弓木 水月尸木 人竹 女火 卜口卜戈日 月手 人戈日口 土口一月金

速成, 係打少啲字碼, 不過要搵字+選擇, 真心慢好L多。

跟手係手寫, 以前啲電話無倉/速, 只陣用左好幾年手寫。

拼音/9方/其他, 全部未用過
唔係勁多80/90後係用既拼音 痴根
唔係好多人用語音輸入咩?
係 就係勁 心諗到邊隻字幾粒制就不斷打出嚟 揾到廢事聯想字都懶得揀 十幾年前速成轉倉 拆字都都可以 但要記埋隻字大概點寫真係難 但係記下記下仲鬼易
用倉頡有番咁上下年紀

利申:倉頡使用者
你估個個用iphone咩, android果個垃圾到唔想開
純文字討論好大幻想空間
做左幾廿年人都係用倉頡/速成 打字

印象中係d 死大陸仔先用拼音
用緊
我只係識六碼筆劃
速成倉頡堆字碼同順序一直記唔到
老實講,你個人打黎打去都係個堆常用字架啦
你要諗都係d好少打既字或d特別字先要諗
基本上你一諗個個字,手指都已經自動打左出黎
完全唔洗拆碼
諗起以前高登時不時就有速成派同倉頡派對屌
小學電腦堂一開波就係教你用倉頡打自己個名,記極都記唔到,開手寫板交堂課

到有自己電腦買咗塊小蒙恬龜速學打速成,諗到想打邊隻就去查,然後抄落張紙度記,缺點係full Mon game寫字會lag

轉捩點就係打信長,俾啲野場癲狗鬧導致一下學得勁撚快
可以唔睇keyboard 打字,個陣仲可以邊打字邊擰轉頭同人講野

不過依家學拼音既人真心多而且都係本地薑
打倉頡打到習慣晒
你問我金木水火土係咩英文字母我真係答唔到你
但我可以唔睇鍵盤下打出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞