[威士忌26]護肝臟/護銀包產品討論

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
亞伯樂好味呀
啲93年 glendronach 貴到on9
真係唔扺飲
威士忌已經同抵飲無咩關係了
真,今時今日90年代20yo up,$3500樓下 / 25yo up,$4000樓下都已經算抵
但其實早兩年,26yo先$3k

不過其實都想睇下佢d 2000s夠廿年之後嘅表現係點
試完佢D 2000S 單桶都無咩期望
個桶唔得喇
可以擺耐啲有唔同呢
Glenfarclas都玩plain cask
考驗多納個酒底夠唔夠靚
又好似無人講過老納new make好
清點睇singleton ? 18年
只飲過special release
我對呢支酒嘅印像就係無印象
Singleton 都係啲走大眾口味、平衡嘅普款,佢唔會難飲,但亦無乜值得記得嘅元素
如果你喜歡平衡無乜梭角,呢支應該穩陣,都係奶油花香個啲
但如果你中意梭角分明嘅,咁就買下islay,重sherry,靚bourbon會好啲
近期 glenallachie 10 搶得好快
正常價既一有就比人買曬
係咪似Dalwhinnie 15
都幾後悔買左呢枝酒
認真買多枝jameson好過
正常價幾錢
見15 $7xx
10 cs 上年年尾都仲搵到8百幾9百
依家平既地方都成1100
無飲過你講個兩支
不過我唔係追求平衡嘅人,所以我後來原價比咗個fd,佢請我飲咗啲,我無後悔賣
最近買咗支Kilchoman Sanaig 幾好。果香,少peated,胡椒/朱古力finish.
呢加islay 嘢貴 kilchoman 都開始多左人飲(hk)
聽講新batch sanaig 幾深色
Dalwhinnie 15 比較waxy honey d

singleton 2019 SR 18y就幾好飲的 係酒精感重左dd
冇錯係深色咗
岩岩飲完aberlou12, 大眾口味 雙桶、買左 唔會中伏
16唔錯,反而我覺得abundah麻麻(唔記得batch幾)
我都試緊枝Batch 71…我加完少少水之後唔知點解一飲落去條脷就係咁分泌口水…咩味都飲唔到…
係咪加得太少水
唔太接受高酒精度?

有無勇士挑戰下

有冇人飲過呢支?會唔會好似重雪莉桶咁 入口好甜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞