[威士忌26]護肝臟/護銀包產品討論

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
又漲價了
我見到仲做緊特價
自從上星期開埋枝rothes 18後我決定忍痛反路思加入dornach 大家庭

樓豬&噴火巴 $1500 筆直多納除18邊枝推介!?
$1500 budget,建議追支Glenrothes single cask或者灰盒嘅Glenallachie
Glenallachie cask 665最近頁頭間中會翻下貨,大約1.4k
其實Glendronach無乜speical relase,佢啲咩8年呀,peat桶呀,Cask Strength NAS就算喇
但$1500買唔到佢好嘅單桶,所以大家先買普款18

不過講起又係 真係試sherry oak多d
macallan double cask未試過
佢岩岩話反rothes
然後你推介Glenrothes
撚鳩人者
咁呢支以$1.5k內真係好飲呀嘛
我無駁你呢樣
不過話你撚鳩人者

老老豆豆rothes ob 非單桶都係比較失望
單桶計就 06-17 for abbey 10th anniversary 好鐘意
可能真係試呢枝了, btw dornach 21性價比如何
yes
佢支姐妹桶 5465就差d
呢D 單桶要係邊到先買到?
前年$1100買入一支,我覺得$2k好撚貴
我會拎2k去買share bottle算
或者比多幾百買支90年代20年以下嘅單桶,雖然以前都唔過2k
街價已經去到1k8
我都唔係好識講了 早排飲左21bottle
nosing差過以前 palate都還好

但你要我講一支 易買又好嘅sherry頂佢
我又講唔出
有唔少ib sherry單桶作品都好飲
但你要我推介 我未飲過又好難推 始終單桶作品 就算setting好似 姐妹桶都可差得多
我飲過 又唔一定易買
本身想推支
但caurosell/d shop都無得賣 推都無用

我自己都係睇價錢setting 盲入多
但呢個又係要經驗
Maltbarn d野唔錯
我都係幾年前 share bottle試過次
想追都無見過香港有人賣

都係睇運氣多
又咁講 上年呢d n線廠仲見十尾 年份
今年連呢d都變哂十頭
一係變哂 secret speyside/highland
所以$1500筆直內都係dornach 屌打no other choice. make sense 嘅本身你地都係推多納18
或者信serge 試下mac 15 double cask
$1400 glen Elgin 係邊到嘅廠
speyside
不過唔係以sherry出名
呢幾年d ib係唔係都推d 1st fill醬油色sherry出來
飲cask多過飲廠
真,Glen Elgin係Speyside,但佢啲young bourbon有new make味,同酒精刺激感太強,複雜度唔高
廿年以上飲得少,但千中至千尾嚟講我覺得加多幾百買其他算了
不過呢支係少數好飲,個桶唔錯,Adelphi dark sherry普遍都評價唔錯
elgin 1995果d好好飲
fruity light bourbon cask whisky

不過都要更正下
elgin佢sherry都出名 都好飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞