[威士忌26]護肝臟/護銀包產品討論

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
有飲過,但同想像唔同
Archives有支魚標young Glen Elgin $1k內但breath下幾好飲
講呢啲
唔好成日討論入門嘢
好悶架嗎
比個目標大家攻頂
新手一問
你地成日飲果啲包桶係咪真係好飲好多
雪梨桶又同普通single malt有咩分別
循步漸進係嘥氣嘅,應該一步到位

不過無錢
睇下林老師學基本智識,
佢介紹嗰D都 “不” 要買就得
點解
雖然lin登50k fg, 但60k 飲枝酒未必有十個
想試伏可以

緊記不要睇佢後愛上rothes
event飲個half shot架咋
邊有錢成支呀

咁撚高人工就唔會得閒響個同你地吹水啦
佢多數介紹大牌子喎 咩12門徒果啲
唔一定係好飲好多
有機會衰過普款架

只係普款飲到悶咪飲單桶發掘下
好多出名嘢都係small batch精品作品
十桶好飲嘅溝埋好難難飲啦
但marketing之下出單桶可以賣貴d
仲唔洗哂時間心機去揀點溝法

雪梨桶係代表d酒曾經響sherry cask入面mature過
而single malt只係代表單一間酒廠出品
嘩~巧香唷~~~
我都好鐘意睇佢架

只不過佢咩都吹到好飲咁解者
佢factual information好少講錯
最多講d唔講d/過度簡單化
引導你諗錯嘢
中marketing陷阱
未飲過快買!
雪莉桶sherry cask同single malt係2樣野嚟

雪莉桶係指桶型,即係個威士忌酒桶曾經放過雪莉酒,其他常見桶型有波本桶 Rum桶 干邑桶 紅酒桶
桶型仲有分大細,常見有Barrel, Hogshead, Butt

Single Malt係指支酒嚟自幾多間廠
Single係指所有酒嚟自一間廠
Blended係指多於一間廠
Malt係指只用麥芽威士忌
Grain係指只用穀物威士忌
所以會有Single Malt, Blended Malt, Single Grain同Blended Grain
如果只寫Blend就即係嚟自好多間廠嘅麥芽威同穀物威撈埋

單桶一定好飲好多?
唔係,但係單桶嘅風格支支唔同,同酒廠風格都會唔同,所以會比到多啲驚喜 (或者驚嚇)
例如Glenallachie 出名Sherry cask,但你有時會搵到佢嘅波本桶或者紅酒桶
單桶會多啲Cask strength ,酒精度高啲嘅作品,普通款要迎合大眾口味,多數係50%樓下
簡單來講,單桶會多元化啲,但唔一定係好飲
抵喎
不過無錢了
講左幾個月想買番 但都係無買番
大牌子唔一定好飲,Bowmore Laphroaig都好出名,但有啲人飲過唔中意泥煤peat就會覺得好撚臭

利申 中意飲peat

但悶嘅時候睇佢好過睇啲中港台不知名youtuber 9up
Btw滷蛋都可以睇下
就嚟4月1喇,用4月quota喇
有啲酒會專登標明Sherry cask有冇咩特別
聽日出糧而家睇緊了
會有sherry influence
會有隻佢獨有嘅香甜味
碌卡買定5月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞