[威士忌26]護肝臟/護銀包產品討論

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
心郁郁先會唔捨得買,無conflict ,
想買一箱等升值
等普款升值 真係唔係好識答
可以唔會升 十年如一日
可以升到BA BA聲
岩飲先再講

我就鐘意18多過21嘅
睇下glenallahic
係支21 同10cs炒貴左
Springbank

以後唔駛飲了

好彩飲開冷門廠者
glenallachie 10 batch 7 上個月先出,已經賣緊過千
五年前springbank都係冷門廠喎
springbank一向都多hardcore fans啦
仲要舊bottle好多高分神檯嘢
係偏門咁者

同埋springbank全手工制作 佢產能係細d
去參觀果陣已覺得佢floor malting個度好細
望落得個小學禮堂咁
補張圖
Glendronach 12 VS Macallan 12
Glendronach勝
Macallan要好飲真係要飲貴
利申未飲過貴Macallan最貴係Classic Cut 2018定唔知19
Classic cut 18,19開賣時都係一千左右,點叫做貴麥呀
依家啲威越嚟越難攪,越嚟越貴。
以前啲12/15年唔係用嚟品飲嘅,只係用嚟提供酒精,通常都係$300-400左右。18年以上先叫做開始品吓,都係$500-800左右,啲21年先係千幾嘅價位。呢啲完全唔係好耐之前嘅事,只係2019年左右的事。呢幾年都唔知做乜,啲廠見多咗人飲,啲價火箭咁升。啲包桶為就個價,越包越新,啲酒越來越辣。
我知呀所以佢並不是貴麥,只係我飲過最貴嘅macallan
Classic cut其實都仲係入門grade,但表現普通都要成千蚊
OB就真係無乜興趣買嚟飲了,太貴又無錢買佢
ib係bar或者share bottle可以一試
d 93 speyside都市傳說係macallan

casky開左支攻殼機動隊幾好飲
物以罕為貴
仲要加埋疫情 運費 通漲

同埋無限qe 平錢揾錢投資
近排好多小見廠都多左見到
勁堅持, allachic , aultmore, edarador(亂串), 一堆,有無feel?
1999 唔明你講咩
佢話你排多咗見啲以前少見嘅廠,之後係啲廠名
都唔係好一嚿嚿啫?
定我Miss咗啲乜?
都係要佢解話先知了
yes, 是咁的意思,可能你地飲得耐見過哂唔覺。
但我睇開嗰堆online shop都同期入左堆呢d"新brand” , 又要買來試了

好似呢枝咁

通常酒展飲過

然後就放棄左
Edradour呢 我就放棄左
建議就bar開果陣試下同類的half 再諗入唔入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞