我呢D算唔算係被查稅

363 回覆
174 Like 41 Dislike
講就係,唔洗PROVE?
正常人純粹想賣下二手衣物,點會KEEP到所有收據黎證明買價
樓豬仲要有賣新衫,唔只1,2件既話,點說服到稅局信你買新衫出黎,蝕住賣出去

唯一有既PROVE只係 樓主有透過網上售賣二手野同新衫+無BR
你係咪真係蝕緊錢 唔關你係咪真係做生意事
你賣左二百幾件 好難同人講你唔係做生意
唔通你二百幾件本身全部都係買黎自用?
爬下文先啦
如果“屋企唔要既野”都打得甩 咁夜冷鋪 廢品回收站仲洗乜商業登記
做生意嘅人都係圖利,賺定蝕都好,原意都係圖利

稅局係周佢做生意冇做商業登記冇報稅
買啲貨返屋企,擺喺度拎走都係屋企唔要嘅嘢

同啲戇鳩仔信人上庭話我落街行一樣
唔關事, 得閒可以睇睇DIPN 21, 有幾條RULES同案例既。

假如樓主賣既野個量係好多既, 同埋唔係FOR PERSONAL ENJOYMENT, 咁就好多機會係做生意啦。
* 2.問:如只在網上交易平台進行二手貨品買賣,是否需要申請商業登記?
答:不論有關貨品屬全新或二手,如買賣活動構成《商業登記條例》所指的「業務」,並在香港進行,經營者便須按該條例申請商業登記。

唔得

https://www.ird.gov.hk/chi/faq/aibrq.htm
出面大把卡機公司,用手機收都得,唔使經銀行
賣下新衫,賣下二手野,都係上亞馬遜買完D野唔合適再掉上去賣,
見有D網站唔洗錢又開左D網店
其實而家網店用FPS,真係咩銀行都得,
唔再係以前用ATM為主
點解會死
上面班人係咪on9
兩年前收過
打去約申請商業登記
收入太低可以免登記費
所以叫你爬文先講野
有無咩野手續攪,複唔複雜架
拿 分開講既

圖利還圖利 做生意還做生意
唔做生意都可以圖利

冇錯做生意一定係圖利
問題就係佢唔一定係做生意
只不過佢賣成二百幾年衫 仲有新衫係入面
就好難講話唔係做生意
邊個信你蝕緊
個個都話自己蝕架啦
夜冷鋪 廢品回收
啲野係特登搵番黎賣
“屋企唔要既野”買番黎唔係想賣 本來係自用
兩樣野黎
申請返張BR算鬼數啦,唔係一年都賺唔到個數呀?
用幾耐賣幾百件衫其實無關係
只係證明到佢開左好耐, 推續左個Activity 一段時間
咁反而更加證明佢係做緊business
你搞錯左,夜冷係買人地屋企唔要嘅嘢嚟賣,唔係賣自己屋企唔要嘅嘢
加錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞