我呢D算唔算係被查稅

363 回覆
174 Like 41 Dislike
被查稅抑或係詐騙
我上網賣下自己D二手野同新衫咁都出事?

根據本署資料顯示,你疑經互聯網 (網址https://www.carousell.com.hk/) 經營之業務,但未申請有效的商業登記證。

根據《商業登記條例》(第310章) 的規定,任何在本港經營業務圖利的人士或商號,均須於開業後一個月內向商業登記署辦理商業登記,並須每年更新商業登記證,直至該業務結束為止。“業務”是指為了圖利而從事的任何形式的生意、商務、工藝、專業、職業或其他活動,同時亦指一所會社。然而,只擔任有收益的職位或受僱工作的人士,則不被視為經營業務。

請儘快按《商業登記條例》規定為上述業務辦理商業登記。你亦可與我們聯絡,安排派發商業登記申請表給你。請你在取得表格後,填妥該表格,並連同你的身份證副本,商業登記費及徵費交回商業登記署。如以郵寄方式提交申請,請用港幣劃線支票繳付所需費用,支票抬頭請註明「香港特別行政區政府」。 如你已持有上述業務的有效商業登記證,請提交該商業登記證的號碼。

如上述網站/網頁並非從事業務及相關活動,你亦須以書面或電郵回覆,詳列該網站/網頁並非經營業務的理據、運作詳情及提交證明文件以供本局查核。回覆請同時提交你的姓名、聯絡電話及稅務局的檔案編號(如有)或香港身份證號碼。

如你對本電郵有任何查詢,請於辦公時間內致電 2594 3284或2594 3064聯絡稅務督察鍾劍琴小姐或陳桂棠小姐。

商業登記署辦公時間為:
星期一至星期五:上午九時正至中午十二時正, 下午一時三十分至四時正
星期六、日及公眾假期休息。

地址:灣仔告士打道五號稅務大樓四樓商業登記署

(高級税務督察/檢控 黃偉民)
RIP
下世小心啲
應該係比人篤灰
篤灰味濃
“業務”是指為了圖利而從事的任何形式的生意、商務、工藝、專業、職業或其他活動,同時亦指一所會社。

有收錢=圖利,上網買賣有曬record,走唔甩
攪網店點可以突破左樽頸位
https://lih.kg/2885044

如果你指既網店就係 carousell ...
個準則係咩?
俾人查到
但就咁睇落應該係補番哂所有手續,交番哂所有登記費同稅就應該無咩事?
應該就係全部都計啦
其實好多Carousell user都有商業登記
如果FPS同payme出人名就應該冇登記/冇開公司戶口
賣下屋企唔要嘅野,現金面交計唔計
冇人篤灰應該冇事
但唔知會唔會有人放蛇
睇個樣似比行家篤
商業登記啫
建議乖乖認衰算
萬一燒到去調查科仲大鍋

你經常賣嘢?
樓主咁慘
蝕錢仲要比稅局查,得罪左邊個
佢開網店,但蝕緊錢佢自己有出post講
如果真係“屋企唔要既野”, 有機會打甩。

但係係唔係真係“屋企唔要既野”, 你知我知單眼佬都知。 日日賣衫, 賣極都有, 唔同款, 唔同顏色, 咁好難兜。
咁當然係啦
如果你堅持話唔係業務, 咁咪試下反對囉。
如上述網站/網頁並非從事業務及相關活動,你亦須以書面或電郵回覆,詳列該網站/網頁並非經營業務的理據、運作詳情及提交證明文件以供本局查核。回覆請同時提交你的姓名、聯絡電話及稅務局的檔案編號(如有)或香港身份證號碼。

寫封信, 解釋點解你覺得日日賣唔同野會唔係業務, 因為你每樣野都自己著過, 用過。 不過你有你答, 人地接受唔接受就另一回事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞