我呢D算唔算係被查稅

363 回覆
174 Like 41 Dislike
其實個人生意
賺蝕係鳩填

回你上面
唔係
你可以當depreciate到0
然後賺200
佢都on99
人地斷捨離又關佢叉事?
下次貨品描述寫得小心啲
商業登記條例: 商業、業務 (business)指為了圖利而從事的任何形式的生意、商務、工藝、專業、職業或其他活動,同時亦指一所會社;

咁好多人間唔中賣下啲屋企唔要既野 二手野 都係為圖利 咁係唔係即係所有網上賣野都叫業務?
拿 除左生意之外呢 啲字全部都好易明
咁badges of trade就係“生意”既判斷標準
基本上有6大項

-intention
睇你有冇營利意圖 例如你低買高賣大數量 咪好明顯有意圖

-Subject matter
就係睇下單交易個本質 係咩
例如你將本身用既野 用耐左 攞去賣 可以係 disposal, disposal就唔係trade

-length of ownership
睇你賣果樣野揸左幾耐
揸得愈耐 就愈唔似做生意
同埋長揸增值通常係capital gain唔收稅

-frequency
睇你交易頻繁程度
做生意 通常密密做 或者有一定規律

-reason
睇下係咪有咩特別因素令你需要去做呢單交易
搞到你好似做緊生意咁

-supplementary work
睇下你有冇為左做生意而去做功課
例如 有做過加工 咁樣

小弟才疏學淺
如果有人見到有錯唔該大力屌
咁呢 樓主 佢足
賣左成百件衫
又有賣全新衫
又為左賣野賺錢諗策略
你話佢唔係做緊生意其實真係冇人信
最後去左稅局搞? 除左做商業登記證 之後仲洗唔洗報稅?
都要
想問師兄最後點搞?
決定執笠
有冇罰錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞