我呢D算唔算係被查稅

363 回覆
174 Like 41 Dislike
開咗hsbc,要長擺$50000
想出部卡機玩消費券
technically 當然係你啱, 但係你上網答佢睇intention 佢又會問乜野係intention, 點證明我諗乜野, 稅局點證明我想炒 。。。。 等等一堆 on 9 問題, 咁不如簡簡單單答佢炒得密要交稅就算。
專業有價, 無理由乜都要講晒佢聽架。
煩得過你依家 咪撚on9啦
比人督灰
諗都唔好諗。 正經公司, 做左十幾年, 同銀行好熟都要填十幾二十頁表等3個月。
Tax planning 成個世界都係咁玩
所以先有tax heaven 存在
佢開得 File ... 應該會捉你幾年
樓主由幾時開始網上賣野?
上次12歲女童好似係追3年BR ,共8250元
我諗都有啲documents prove
好似放盤紙
地產代理應該有log books mark 低同客嘅對話 (唔記得睇邊隻 board case 見到)

同埋納稅人有burden of proof 去證明評稅錯誤
好有商機
嗰個唔係淨係洗黑錢咩?
夠carousell 啲買家垃圾?
一開口壓價一半
https://unwire.hk/2020/06/15/taobao-tax/fun-tech/

on99支那寶收錢點會冇人理, 直接充公你個帳號啲錢都仲得
做過就知
香港銀行一日出入幾十萬已經問長問短
中國:wfc
韭菜未割到埋身都唔知自己係韭菜
最撚憎就係啲未體驗過又覺得自己好撚勁 乜都知 然後求其拋個source出黎嘅人
東亞$200 + $10k min deposit 最平
蝕錢還蝕錢
商業登記申請都係要交
有收錢唔一定係圖利
好簡單一樣野
如果你從來都係低賣高買 點圖利?

而且亦唔一定係 生意 商務 工藝 專業 職業
佢講既“或其他活動” 亦唔係任搬龍門既
可以先了解下 咩野叫做生意
請Google下6 badges of trade
犯罪所得嘅錢就係黑錢
咁冇報稅嘅收益已經係「黑錢」
要有乜資料先會比人督到灰?
名加户口?
出post叫人幫盤生意諗計

擺明係business
樓豬最戇鳩係成封信放晒出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞