我呢D算唔算係被查稅

363 回覆
174 Like 41 Dislike
窮撚正職每年交千幾蚊稅
如果商業登記証係250蚊,計落好似抵D
因為我係到諗,當申請左BR去報稅,報上去個數係自己say個約數,定要準備埋盤數or 要搵會計公司確認,同埋個數係扣左個成本,定連本帶利有時D人唔申請唔報都係怕搞依d野,唔報唔錯,一報就環環相扣,有排申報有排計數
你正職如果已經交緊千幾蚊稅, 個人課稅額已經爆左
你副業每賺1蚊都要再交利得稅
商業登記証係每年計, 只係今年250, 因為你之前無, 唔知你開業幾多年啦, 正常2250一年, 佢會續年同你計, 帶定錢去見稅官啦
就咁填稅表就得, 佢唔查你就無野要做
無限公司KEEP 支出單7年, 無單支出一律無得減, 所有收入全打稅
佢查你先自己MARK數, 再比佢對, 唔使會計師加簽
成2千500蚊一年 真係賺都唔知有無呢個數
如果係賣2手野算唔算每賣一件都付蝕錢
報個人稅果時有多版,填返果年公司盈利就得,無限公司唔洗搵人做audit,你D流水帳自己KEEP返一份,一般好少查到你。

你自己google下其實有好多資料...
稅務官會同你計, 佢地有準則, 你有支出單都未必可以扣全數,

如果你有錢賺, 但又同佢講係呀, 我盤生意每年都蝕幾皮野, 我為興趣打個和,
你就可以睇下佢點唔跟準則評你稅
“業務”是指為了圖利而從事的任何形式的生意、商務、工藝、專業、職業或其他活動,同時亦指一所會社。

全職炒股算唔算
咁死得啦,公司個戶口姐係會報上稅局,見你炒iPhone有幾球收入,仲唔查你咩
優之良品果啲為興趣打個
間鋪頭永遠都冇人幫襯,但又要出人工比鋪租
唔算, 同埋炒股已經自動打左印花稅
唔知141啲雞有冇報呢?不過佢地應該係遺反逗留條件
excluding profits arising from the sale of capital assets

變賣資產唔駛計稅

咁我賣鬼晒d 家當都唔駛比稅
6 badges of trade, 如果咁賣法都keep到係capital in nature就係
聖公會case 就係講 change of intention
二手衫
無得放蛇
睇到個topic己經知係同行拎完fps轉頭send信去銀行+MA報AML
我係你就做返十五
邊個鬼鬼地唔肯比就一定係佢做
見到呢樣野
我想問c2c幣安交易又駛唔駛收稅/有機會查稅?
利申唔知有無記錯

果時有細路女俾稅局查,有人問過準則係乜

有人講話一般賣二手野唔會比人告,
因為二手野應該每樣得一兩件

同埋唔係有規模/模式,
例如唔會每個星期都有一大批野擺出黎賣,
同埋啲商品種類會比較雜,乜都有(因為你攞屋企啲二手野出黎賣,會係乜都有啲,衫又有家品又有玩具又有etc)

anyway你等同個官講啦,上黎講都無用
其實女嘅話可能真係咁多衫
你睇杜如風就知

不過人地發得信,
一般都係睇到你唔係普通咁賣
係有pattern,
例如同款嘅衫多過一至兩件又有齊好多顏色,
每幾星期就有新貨,持續一段時間

一般賣二手野一係每樣得一件,
同埋賣完一輪會停
唔好攞明星講
不過數數下女既都係有可能有50件衫既
當你一套衫 5件 都係10套衫
上堂講過原則上係要報稅
而salary tax每年有132000 allowance嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞