我呢D算唔算係被查稅

363 回覆
174 Like 41 Dislike
其實係點篤?
一定要有佢住址電話同錢行ac先篤到?
carousell啲人會知你住址咩??
但而家越來越多人網上交易,銀行咪好多flag 同朋友食飯夾錢,幫同事買lunch,上網賣下二手嘢,啲師奶網購夾單慳運費etc 一個月30單轉帳真係唔奇

銀行應該仲有其他準則先會flag掛?例如每個月幾十單交易嚟自幾十個唔同戶口,多數轉帳完一次就無下次?銀行戶口除咗收錢無做其他嘢例如買股票同開信用咭?
樓主而唯一可以做既就係篤返晒同行
真係篤爆佢地,屌,間垃圾網真係準備收皮,估唔到咁都會俾人查稅
只有如此,有機會係真係同行篤灰,賣野太平得罪佢地
但其實D野只係亞馬遜買返黎有晒紀錄
佢叫你開返br
都未有人查你
有家長會用payme fps比錢
係,叫我開返商業登記証,
俾250蚊唔係問題
只係唔知填稅同D資料點攪
扮客拎名+ACC NUMBER咪得, 之後稅局就會問銀行拎資料啦

利申: 督過D 串柒柒賣家
今期先係$250
你做得生意就要學
如果真係搵到三幾千/月,最煩係報稅係咪要搵人做盤做定齋打個銀碼?
send email篤就得?
最後成唔成功?
笑撚死 看得自己那麼高 因為平個啲啲錢就搞鳩你 佢生意都唔慌做得大啦 建議你pin你呢個留言比大家笑下
唔想自己填咪幫襯會計, 無限公司幾百蚊就幫你填好
除左咁真係唔知點解會被人叫我去做登記
成功, 見佢之後轉左用公司戶口收錢
賣自己二手野通常無事

賣大量新貨 炒賣二手野都
其實跟香港法例, 任何收入都要報稅, 教琴自僱人士都要開BR,
無BR就報唔到稅,
無話二手野一手野賺幾錢, 無報稅既收入=黑錢=可以捉你
但捉唔捉你又另一回事
咪就係你唔好彩比人周到囉你個別戶口係咪淨係拎嚟做網店個part 冇做日常交易都易比人周啦 平個少少啲同行就搞鳩你 咁HKTVMall開店個班咪好撚唔得閒? 你都痴痴哋
去稅局交返br fee同報返每個月既revenue
低過唔知幾多就可以waive返

之前交過 6-8星期後拎返錢
佢用自己公司炒iPhone ,詳情唔講
唔明詳情係點?佢用自己公司炒iPhone應該係用公司信用卡比錢?但唔會收錢時用公司戶口吧?多數都應該現金交易。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞