calvin sir教唱歌收成$1800一堂但cover記憶棉仲衰過呢個中學sing con

481 回覆
1118 Like 41 Dislike
想當年仲笑鳩佢讀書廢
而家竟然俾佢出到名
SV班人其實都好癲下
Calvin果種造作 + 假音 我合埋眼聽都好un耳
應用力既位唔用力 唔洗咁用力既位用到十足
想show quali都唔係咁樣錄
真 唔知喺到jm9
原來咁多人都唔知,後製用免費版melodyne已經可以逐粒音Tune到完全準哂,佢好明顯把聲就係tune得太過份先聽落咁怪,有搞開編曲混音就會知
仲有啲震音
佢想留一天與你的屍體喘息
睇到有人話佢有料就知點解樂壇會咁敗壞。

作為一個唱歌老師音色掌控同感情都做唔好,仲點配教人?有人話佢聲底差但技巧好所以都好聽。

首先事實係,只要冇五音不全,其實係冇聲底差呢回事。一個識唱歌嘅人係可以通過運用自己把聲,將音階唱得好聽。但前提係你要了解自己把聲,你本身係屬於咩種類嘅就應該唱返相應嘅歌同音域。

比如話結他永遠都唔會扮到鋼琴嘅音色,勉強扮唔屬於自己嘅野,出到來效果咪就係唔自然甚至吃力。例如黃家駒唱自己音色可以好好聽,但佢故意模仿陳柏宇嘅音色咪會變得好奇怪,所以家駒可以用返自己音色,滄桑咁表達人哋嘅歌。

又例如黎明正常唔會唱MC音域嘅歌。而黎明一樣可以係自己屬於嘅音域唱到自己嘅感情同音色。假設黎明要翻唱記憶綿,佢好大機會選擇重新編曲同埋降低到岩自己嘅音域。外行人唔知就以為黎明降調好廢,實際上佢能夠因應自己聲線調整音調先係專業嘅決定,因為佢可以展示自己最好聽嘅音色同埋情感,而唔係為高音而唱高音,為轉音而轉音。

而其實一個人如果對自己音色都未了解全面,咁依個人嘅水平好有限,莫講話教人。佢嘅技巧都只係用來勉強應付一首幾分鐘嘅歌而唔係幫首歌昇華。

技巧好嘅人係會知道首歌落幾多調味料先足夠,而唔係一味落重調味料。點解佢會落咁重料令到首歌油膩?原因不外乎兩個,一係佢知道自己油膩但未有能力掌握,一係佢就連自己唱得油膩都未察覺到,所以先會敢po出來比人「鑒賞」。

而好死唔死又有一班學生覺得佢係掂,以為音準好就係勁,其實依個只係一個好基礎既層次。只係近十年越來越少好勁嘅人,所以咪令到大眾要求低咗。所以呢一班學生令到佢以為自己唱得唔差,仲好有自信覺得自己觀念正確。之後學生學壞師又會將自己學到嘅唱歌知識傳開去,最後咪令到大家繼續唔識聽,繼續惡性循環。

所以如果佢仲想教唱歌而唔係呃飯食做商人,佢作為老師其實應該好好檢討自己嘅唱歌能力,如果唔係唔單止學生受害,甚至成個香港中意唱歌嘅人都可能比佢教壞咗。
雖然我無興趣聽,我淨係知道你幫佢宣傳緊,佢會好多謝你
憑甚灑脫自彈自唱

平心而論 全首最有特色係依個位 輕輕鬆鬆好清脫咁上左去

表情唔講
「重遊你死後午睡的曲線

樓豬扮睇唔到架啦
靜啦
講真好油膩
連登仔: his nose is too big
我好少讚人
但佢我覺得真係叻仔

讚唔係佢唱歌,係佢好識得用youtube 快速袋到野落你袋
當你覺得有改善就自己比錢上堂

我睇佢開頭同條女鳩up
到而家係KT開到咁大間學校

係創業角度黎講係勁嘅

唱歌其實包含好多元素,
佢方法可以幫到人由 0 去到認識點有效用聲
所以我唔會去否定佢

至於點樣再將把聲係科學同損害之間拉鋸出感情layer
就係再上或者請教其他名師了
識教人唱唔等於唱得好
唱得好唔等於識教人唱
好似運動員既教練都唔會去比賽咁解
前面嗰段佢唔用真音但又覺得佢上唔到,佢唔洗跟mc咁唱,甚至可能特登用自己方法唱,但D位都要到先得㗎屌佢?

同埋佢出片唱,有D人仲話合埋眼聽,真係屌你啦,佢不如遮鳩住個樣唔好俾人睇到佢9588嘅表情啦。
啲表情真係出出哋事跟佢學會擔心學壞咗啲facial expressions
合埋眼都覺得過撚份
好撚油膩
副歌咬字咬到痴脷根咁
佢係有料嘅就做到歌手啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞