calvin sir教唱歌收成$1800一堂但cover記憶棉仲衰過呢個中學sing con

481 回覆
1118 Like 41 Dislike
autotune 到咁緊係唔會錯
費事畀人話唔公平

佢係咪特登帶左con所以咁唔自然
總係有啲on9仔懶醒衝出黎柒
有無睇上面啲人屌緊乜
認真其實5觀分開睇無乜問題
點解撞埋一齊會咁樣衰
有d似醜版ian 既感覺
五官
冇感染力, 冇咩特色,唔係話難聽,但唔會令我想聽第二次。
認真討論
其實佢係咪用唔夠丹田
都已經坐低咗,仲噉樣聳肩法好似會運氣唔夠
啲高音位格硬上真係好難頂
我覺得學音樂嘅頭一步都係嚟自模仿,因為學生未必可以咁快喺初學階段develop到自己嘅style

如果喺教學上要emphasize某啲技巧,要浮誇啲令學生去明白真係冇問題,咪當係一種練習嘅過程

但呢條片係cover嚟,應該當佢係一個final product咁睇,佢用誇張嘅手法畀學生去模仿未必係好事,反而做得自然啲畀啲學生去學會唔會好啲?
(我假設佢當呢條片係一個教材去睇嘅話)

相反,如果佢當呢條片係佢嘅個人cover,純粹表演而唔係專登攞嚟當教材去用,就更加唔需要咁造作去唱啦
屌你老尾佢啲咬字衰撚到閪咁叫做有研究?
唱歌要放鬆條脷係需要,但佢直頭係鬆到脷癱喎大佬仲要收$1800一堂!?

論音準你冇live好難評,因為一聽就知有後製。

大你未大你囉唔 L 比呀?
認真想學嘢
呢粒音 calvin sir https://youtu.be/SzX0o0gYDsU?t=80
vs 陳奕迅 https://youtu.be/L886UWW6UV8?t=109

單春已經係live 基本上冇得話佢假
但係點解calvin sir 好似唔夠氣定上唔到好似格硬唧上去咁
我行過,唔洗理我。
但我都覺得... 有dd難聽,bye.
爛面
面大
面長
眼神
全部加埋,睇落好不安
同埋d鬚根同個髮夾好唔夾
我諗不限於音準同拍子呢啲基本嘢掛,表達都好重要
早排睇過台灣有個教唱歌嘅channel,啲人我覺得都幾勁,唱cover又唔會太油膩

https://youtu.be/oM3FT_5634U

一樣樣
其實auto tune 要點分?
我自己就唔識 但係覺得佢啲聲好單薄 有啲假
條仔個樣做乜鳩
屌好樣衰真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞