calvin sir教唱歌收成$1800一堂但cover記憶棉仲衰過呢個中學sing con

481 回覆
1118 Like 41 Dislike
陶大宇
係咪自己割過雙眼皮離…
其實佢真係教得好好,深入淺出,好容易明,同都快有進步。我諗收$1800,可能係真係太忙,開個價高啲,等自己唔洗收咁多學生掛

利申: 跟佢本人斷斷續續都上過2年堂,單對單,嗰陣未成立得咁大規模
學生妹好聽好多
好on9
唱得好平 冇起伏
都幾難聽下,自己教人唱歌要有感情,佢自己唱到悶閪咁
我係睇佢comment過MC唱live先識佢,想講MC勁好多,佢自己cover就執音,好似無乜料姐
又話唱高音要擘大個口+咩壓低喉頭位乜乜乜,自己唱又唔見得perform 得好好
仲有點解佢唱啲高音咁刺耳
佢不嬲都話有學生唱得俾佢叻. 有咩問題?
足球球練都唔會落場踢啦. 教練係要令人開竅
全民造星班導師又紅過Mirror咩? 笑
周杰倫:
首先天生佢把聲扁撚到仆街,由G#4開始其實會越黎越明顯,尤其是喺周杰倫medley嗰條cover片會更加清楚顯示聲底扁既問題。
其實記憶棉呢條既mixing係ok,因為有d位係成功咁tune厚左佢把聲,但喺head voice既位,就tune得有d奇怪。
同埋有時有d字咬得太正,就會反而變得好怪,令到有少少做作feel。
好既位就係少左好多不必要既震音,冇再好似春秋嗰條cover咁震過貓王,而家句子尾識得用漸弱/氣音處理。

總括黎講:聲底唔吸引+少少做作+樣衰 ,其實條片都tune得幾明顯,唱live唔排除會經常性flat。咁既話,作為一位時薪$1800既唱歌導師,直恕我咁講,係冇資格。
Seth Riggs(SLS創辦人) 作為Michael jackson、Sohyang、GEM、王力宏等等… 巨星級歌手既歌唱導師,都係收得hkd 2000左右一堂(1對1),試問calvin蛇你咁既質素,點樣可以收得同佢差唔多價。

老實講如果揸住$1800/hr喺手去報唱歌,真係大把選擇。英文好既人,可以上網跟鬼佬學Estill/SLS/singing success;英文唔好既人,香港仲好多更勁、更有料、更平既導師可供選擇。作為一個學左好幾年唱歌既人真係好睇唔過眼,希望想報佢course既人,真心請三思。
但係佢taste有問題喎。唱得差唔係問題,你唔撚好岀cover啦係咪先。咁都過到自己嗰關岀得街係咪啫係見住自己啲學生鳩撚聲又覺得無問題

佢可以自己拍返條片講自己瑕疵。極度懷疑行緊負面營銷
有冇人知佢同Gigi Keung之前係發生咩事
咬字勁?
又真係有少少似...
問題係都聽唔到真人唱
咁大量既tune...
唔係拖慢嚟唱就係好聽架大佬 懶係有感情
tune音啫
搞咩尻
1800蚊一堂已經可以搵到唱開紅館演唱會和音level既歌手,睇下你地覺得值唔值啦
之前有睇佢個channel 純講音域技巧同埋佢d分析係唔錯 同埋佢把聲岩唱d rock同band既歌

今次覺得用錯左方法唱呢首歌 唔講個樣 前面d唔爆得既位 d咬字有d太過刻意 聽落去唔太舒服

轉假音位可能平時唱得混音太多 d假音聽落去都好似混左d 真音 比較明顯係好似 “從此你我多累 床頭都不相對”呢一句 MC轉既假音明顯好聽好多 Calvin混到有d真音既音質 但又唔會全真音 變左兩頭唔到岸 唔太好聽

Calvin唱得最好反而係最尾最高個段真音 因為唱法上可以用比較band rock既爆唱法處理 岩佢唱法 聽落就順耳好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞