【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】作者批鬥區兼發佈區兼讀者取暖區

175 回覆
21 Like 4 Dislike

聽日 8/5

「我地為體制照顧唔到既人伸出援手。」

後日 9/5

「我地為體制懲罰唔到既人舉下制裁。」

完全新作.副連載

「正因為我地係學生,先可以無包袱咁完成本來應由你地大人去做既事。」

「我地最後既家園就係呢度,就係呢個校城島。」

「我地會同騎士團一齊捍衛佢!」

【織田信長與校城島圓桌騎士團】

作者:陳立正

2022年5月8日,5月9日免費patreon公開
後續會員限定

https://www.patreon.com/vantablackstory

「但係我地騎士團唔接受呢一套!你班白痴,決定食聰明藥個下已經說明你聰明極有限!!如果你再用呢D 藥毒害校城區既學生...!」

司機按下雨刷和潑水鍵,擋風玻璃上的雨刷噴水然後左右擺動,把車頭的墨水刷去!

「我地圓桌騎士團唔會放過你地!!」

【織田信長與校城區圓桌騎士團】
序曲:聰明藥

全新連載,全新舞台,開幕
Patreon免費公開中

https://www.patreon.com/posts/66159350
塊麵越熱 錯字越多?
「24年前,我同你一樣仲係高中生既時候,我就係圓桌騎士既一員,代號南丁格爾。」

校城區圓桌騎士團並非由織田信長所創立。

而是他從古老的秘密結社餘燼之中,重新燃點起的守護之焰。

【織田信長與校城區圓桌騎士團】
第一章:以武止暴

Patreon免費公開中
注意,後續部分為會員預定,歡迎加入

https://www.patreon.com/posts/66203242
之後應該係5月中既連登主連載了
炮姐 x 魯魯修?
(我明白呢個係開頭only...)
開局設定幾吸引
我無睇過魯魯修…
炮姐都似既, 但係佢其實講魔法同超能力, 學園都市都係其中一小部分,不過我睇既第一套動漫就係炮姐, 之後睇左S2, 無了, 係咪有再出
要話靈感既我諗反而似刺客教條個刺客兄弟會
話唔定之後黎個信仰之躍
明日
新作公開封面, 開始連載日期
patreon會員有特別福利
今次可以話係第一次落成本去整
都係因為patreon會員課水支持
可以話係生平傾力一故
還請多多支持
支持

完全新作

《青梅竹馬真係最難追》

5月22日 連登/penana 同步連載

印象預告影片:https://youtu.be/10LYnjn7Dvw

特別鳴謝繪師:Ryou唯
https://www.pixiv.net/users/4303215

patreon會員稍後可以去patreon填地址得到明信片一張
如果你想我可以簽個名俾你…(?)
另外patreon會員有無標題既Wallpaper下載
就是咁
依加我要去度橋了,張圖畫到咁靚我都要再認真D寫新故
還望到時多支持
推下

睇緊唔同既時間線同可能性
今次就唔邊打邊諗了
除非角色失控
22號了 冷面仔 喺到嗎
披藏出左文 報左平安
塊面開始室溫
好似過咗好耐,都仲未熱返曬
有排 好左6~7成
https://lihkg.com/thread/3013785/page/1

新故已出, 多謝大家支持
仲停留緊喺第一輯
請問屌咗千雪未?
又一口氣煲晒,都係果個字:爽

我諗啲大路伏筆,例如康台長兩個到底各自咩料、政府姓賈之類果啲應該第三集會講架啦

但係有少少唔明阿仁同郎基努斯槍嘅問題。
講明用聖槍者必死,但係阿仁最後冇死到。

考察一下:
就在阿仁拔起聖槍那一瞬間,我再看不到他的生命線。

「之後交俾你,晨月。」他最後這樣向我說,然後握住了插於地上聳立的聖槍。

然後,阿仁的生命線消失了在我的死告之瞳中。

然後,掉出聖槍之後:

[確認:聖槍—朗基努斯之槍發動]
[范普仁生命反應回復]

線索 1
睇完成個故,如果冇記錯,生命線消失但係仍然活著嘅就只有「被殺」後嘅真神,所以晨月先唔可能再殺佢。

線索2
第二段 quote [范普仁生命反應回復]
即係之前阿仁嘅生命反應消失過

線索 3
然後就係第一段 quote 晨月話阿仁一拎支槍就再睇唔到佢條生命線。

推論:
結合線索 2同3 合理推斷係阿仁一拎支槍果下就已經死左,然後唔知點解扔出槍之後就返生。

而呢個返生係真真正正嘅返生,即係有番生命線。否則睇到生命線嘅晨月係一切完結之後嘅行動就唔合理,例如正常咁同阿仁一齊生活、放棄不死身等等。

配合線索 1,可以大膽推論一拎起郎基努斯槍,直至真係掉出去殺神為止,阿仁係得到神性,果一段時間佢係冇生命線但係活著,接近神嘅存在。

然而,講明使用聖槍必需死,故中亦有列明例子講明歷代持有者一旦失去聖槍就會死。
所以阿仁冇死嘅原因:

結論:
A 拎起聖槍至到掉出聖槍之間,阿仁係死左。但係因為得到神性所以復活。人甚至神都只可以死一次(真神俾晨月斬左一次之後講),咁呢個結論同上文所講,冇生命線嘅阿仁於之後嘅故事唔合理。所以再大膽推論就係掉出聖槍之後阿仁嘅生命線重新出現,但機制未明。

B 故中歷代聖槍持有者都冇用聖槍殺神。可能「使用聖槍必死」呢個條件係錯,正確係「使用聖槍,但唔係用來殺神,必死」。
但係問題係阿仁殺真神之後的確有用聖槍傷過宋校長。所以呢個結論我認為難以置信少少。

C 故中歷代聖槍持有者係「失去聖槍」之後先死。而家因為姓賈果個人拒絕歸還聖槍,所以阿仁其實並冇「失去聖槍」所以唔駛死,住。

知道樓主好忙,都希望樓主百忙中解答下
結論其實無咁複雜

首先第一件事:係我既所有故事之中,死亡係絕不可逆,因為我厭左D死完又復活又死過又復活個D,死左就係死左

所以係職業魔法師既系列之中有一條咁既定律:沒有魔法可以復活死人。

好喇,咁點解阿仁用左「使用後必死」既聖槍後會復活呢?

首先,聖槍係一件「神器」,咩係神器呢?睇返個故先。

「獵戶座既荒天陣最大範圍都只係改寫到半個西貢區既天氣,仲要慢慢變,因為現代對天氣觀測得好全面,令世界既修正力變強。而天叢雲劍可以一夜間召喚颱風,持續四日四夜,即使係現代,佢都扮都唔扮直接係皇居召喚晴天同彩虹,呢個就係神器超越常識法則既威力。」

阿仁做左一個總結:

我心中暗自總結。

一:神器來自神話與歷史
二:神器可以突破常規(魔法與物理法則)操縱事象
三:各神器有自己的使用資格

「因為朗基努斯係以凡人身份弒殺真神,聖槍第一個使用條件就係只可由凡人使用。」
「嗯,第二個條件就係使用者必須知道使用聖槍會致死,聖槍對不知情者無害。」

阿仁係凡人:是
阿仁知道使用聖槍會致死:是

滿足左呢兩個條件,而又發動聖槍既人,就只有「明知會死都要弒神既凡人」,亦即係阿仁,呢樣野就係呼應緊成個故既主旨,人既三次成長最後一次:即使有些事徒勞無功,亦會拚命一試;身為最弱既凡人,阿仁亦係要對抗無敵萬能全知既真神。

傳說中失去聖槍的繼承者都會死,戰無不勝的查理大帝與腓特烈一世都是在失去聖槍後馬上斃命。所以只要我執起了聖槍,殺死真神阻止神代氾濫後一但放下聖槍,便會馬上如傳說中死去。

「阿仁你面色咁差既?」Carla問。

難怪會長說最嚴重問題是使用後會死,至於使用的剎那是沒有問題的。

我猜是這樣啦。

佢猜

當然我有個更有趣既設定諗法,但想第三集再講,有D事關重大

而係結局決戰時對住真神,阿仁同真神咁對話:

「無可能,使用聖槍既人一定會死!因為使用聖槍係想弒神,係對神明既最大褻瀆!!點可能?!」

倒難怪,始終她們沒有剛剛傳承到我身上的知識。

「點解救世主要任由朗基努斯殺佢?」我反問

「點解…」號稱全知的真神,卻沒有答案。

「因為救世主需要!係佢既容許,朗基努斯先可以殺佢,佢先可以完美咁係世人眼前復活完成佢既計劃!係佢既容許,朗基努斯先可以殺佢,令佢明白到眼前既就係神子,之後先去傳道成為信徒!換句話說—」

我舉起聖槍指向真神:「並非手執聖槍就可以弒神,而係只要你係真神,就一定會死於聖槍。」

真正的因果與我們的認知是逆轉的。

並非得到了可以弒神的聖槍,而獲得弒神的能力。

而是因為目標是真神,衪就必須死於聖槍,這能反證衪是真神。

「但你明明已經死左!你明明已經死左!范普仁!你已經死左!」

我道:「係啊,我已經死左,死亡乃係世間最高既鐵律,無任何魔法可以逆轉,但係啊…係我之前就至少有九個人死而復生過!」

「生命在他,復活也在他」,於神代之中唯有一個存在擁有復活死人的權能。

這兒,不就是神代嗎?

槍上的,不就衪的鮮血嗎?

使用神器的資格也簡單:明知對方是真神,明知自己這樣做會死,但也願意執起聖槍指向真神者—尤如朗基努斯一樣。

所以唔使諗到咁複雜
阿仁附合發動聖槍既條件
阿仁發動左聖槍
阿仁真正死亡(連晨月都確定佢死左)
雖然無魔法可以復活死人,但神器可以超越定律,所以阿仁復活

復活死人係聖經其中一個好重要既神話元素,正因為人無辦法復活死人而耶穌可以,咁先突顯出佢既神權,「係我之前就至少有九個人死而復生過」就係個時資料搜集中聖經入面耶穌係升天前復活過既人數,所以聖槍可以復活發動者個一次既真正死亡,亦只限個一次既死亡,阿仁之後都係會死,佢始終都係個凡人

多謝回覆
期待第三集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞