【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】作者批鬥區兼發佈區兼讀者取暖區

175 回覆
21 Like 4 Dislike
五個主角+活佛細路+個政府友
都係七個人
個陣時…我以為敵人會係外面攻入黎

紅館?
出文(?)
你唔使抖咩? 聽日先啦

預 告

「你…你你好呀。」我看著阿仁在屏幕上滑過的手指,明明是自己寫的卻要這樣子才能流暢地念出來。

「我…我係死神079,本身係之前要黎攞你命既。」

「啪。」阿仁往額上拍了一下完全就是沒眼看的樣子。

「…我我我我指係黎賦死!賦死!!呢個唔係恐嚇電話啦!真係唔係啦!!唔好CUT我線先吖!嗚…」

阿仁拿過我的手機放到枱上,Dr馬上躍上來想用貓拳掃下枱邊,還好我眼明手快抱起牠!

「你好呀,之前聯絡過你,079既死神小姐因為有事黎唔切為你賦死,所以暫時押後左你既死期。依加賦死服務已經回復正常,所以想約返你個時間。

根據之前既協議,死神小姐會評估呢段多出黎日子,按你既表現再次計算死期,係,係,好,你睇一睇邊日可以既覆返呢個電話,唔該你,晚安,掰掰~」

「嗚…阿仁…」

「攞你命?認真?」阿仁啼笑皆非,「總之,你聽晚差唔多時間要打返去Follow-Up,佢睇個日子唔使24個鐘咁耐,佢唔主動覆你既一定係想拖!到時你就凶佢如果佢唔主動俾日子既就你揀,而且會視為推前死期既考量因素!」

他真的很擅長…上班,我只想到這字眼去形容。

但是很可靠,比我這所謂大死神還可靠。

我可沒想過當死神還要和被賦死者約日子檢討…大概是因為師傅沒想過我會因故來不及賦死吧而要另約時間吧。

沒想到竟然因為神代氾濫而失職…我實在是愧對大死神這名號…

「下一個,你黎試下?反正夾埋都係得三個?」阿仁卻沒有在怪責我,還在偏袒我。

對…他在偏袒我,如果是芷瑜出這種錯即使他還是會幫忙善後,但他一定會全部自己親手以防錯上加錯,還會順便裝裝樣子地吼她幾句。

現在他卻在教著我,對我微笑著。

「總之,你先跟住呢篇野讀先,你唔理讀佢講咩,問咩,你讀完呢一篇野俾佢聽先…晨月?」阿仁捉到我發呆,「做咩傻左咁望我?」

「無,無野呀!我對你試下先咁?」

「哦…哦,都得!好呀!你用我練習下先。」

「你好呀,之前聯絡過你,079既死神小姐…」

「你自己咪079既死神小姐囉,講返"我係死神079"就可以。」阿仁輕拍我瀏海笑著說。

「係…係咩?咁…你好呀,之前聯絡過你,我係死神079…」

Dr乖巧地伏在我大腿上發出呼嚕聲,無論我出錯幾多次,練習幾多次,阿仁也耐心地教著我。

這次沒有人造人來襲,這次沒有強襲來襲,這次沒有真神來襲。這只是大死神與神器使的日常,並非截攔氾濫的神代,而是維持必要之死。

機會難得。

第二次的機會更加難得。

因為凌晨月身陷神代氾濫的風暴而獲得額外壽命的生者們,有沒有把握好這第二之的機會去證明甚麼?拯救甚麼?挽救甚麼?

死神之鐮,將裁決這些獲得第二次餘生的人們。

職業魔法師II
神威破滅.獵戶座的終末勘星者

後日談

【第二次的餘生】

Patreon限定,所有會員可閱,預計有前中後三篇

https://www.patreon.com/vantablackstory

另外

職業魔法師設定集II—編寫中
獅山十字級會員限定
聽日再覆大家
再出文就unsubscribe!

我諗緊點哄大佬(女友)睇你既故
聖上佢平時睇唔睇故先?
小到一個點

佢以前會追乙一不過
因為作者鐘意
其實係因為首歌個意境岩個故
諗住你地又話我搞到死咁多人甚至死兩次
聽完話你知感想
下,散左WOR
搵唔到機會講, 個故節奏太緊湊都有壞處
日後談會輕鬆少少
大家都係口同鼻拗
至少佢咁講完之後所有既「佢」都係假
BTW唔係佢,有幾個活佛
預告入面既係原版
咁就好, 我就係想咁
我其中一個興趣係睇電影預告
我預告同本文都好睇的
邊個知
暫時請讀者自己解讀
無需
大佬唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞