【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】作者批鬥區兼發佈區兼讀者取暖區

175 回覆
21 Like 4 Dislike
原來哭泣除了可以排解悲傷情緒之外,還可以達到消脂消耗熱量的作用!美國有研究指,若傷心時哭泣的話,可以降低體內壓力荷爾蒙,從而幫助消耗身體的脂肪

https://www.sundaymore.com/719182/?utm_campaign=More_ContentCopy&utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_More
如何 同上次首歌比
「隊長大小姐,呢度就係我地既家園。」

「…呢次我地可以並肩作戰…但只限呢次。」

這是少年少女們共同成長的故事。

完全新作.全新舞台

新副連載預告將於20/3/2022發佈
搞到我好似淨係搞patreon咁…
唔係呀,patreon我可以自己調節出文同休息
主連載我要等身體好返D先會出新作,對吾字
上次周圍腎好聽D,但呢首都唔差
感覺意境似關海生/爺爺,始終晨月後生即使不死都唔係活左好耐
但佢2個見既悲歡離合多好多
請定期報告面豬燉溫度
寫文寫到冷面 好似係故台第一個
無咩點變
都係一成
一成不變哈哈哈哈哈哈
溫度:「連登仔:『天氣開始凍了。』」
繼續要求冷面休息
打緊後日談,聽日整圖出新副連載預告
常眠睇左話題材幾特別
請慢慢打 唔好咁快出
熟面要人!
可唔可以請常眠車你兩巴?大大力個隻
由於整唔切, 副連載發佈改為聽日SOR
過多兩日都仲得~
慢慢啦 ~
當初為了解決城市的居住問題,先賢們把城市中所有中小學,特殊教育學校,公立大學,私立大學,職業訓練學校等等建於人工島上,然後騰出市區土地興建房屋。

成功解決與否不重要,但經過開埠來百年的發展後這島上擁有先進科技和獨立於本島的開明法制,成為了世界上首屈一指的學園都市(がくえんとし)。

「——歡迎大家黎到呢個城市既第十九區—校城島!」

>>陳立正.完全新作<<

「島上81%常駐人口係學生,除左教職員,司機等必須由成年人擔任外,其他職位都係由學生擔任,例如我地頭先食晏既餐廳由係廚藝學院既學生運作,又例如我,我係今日咁多位家長既導遊,其實我亦係就讀旅遊款待科目既學生,今年中六。」 導遊拿著車上廣播的麥克峰說。

旅遊巴旁邊是自動輕鐵,空中的無人機正載著網購貨物有序地沿航道滑翔,路口上的屏幕柱正顯示明日天氣。

旁邊單車徑上踩著電動平衡車的少女與騎著共享單車的少女正從學校駛向宿舍,待二人走後,通過路口的學生走到自動賣物機以學生證瞬間完成支付,從出貨口取過熱騰騰的飯團。

「大家請睇左手面,呢度就係聯校風紀隊既總部。」

旅遊巴從一座建築物前呼嘯而過。

「為左犯事既學生唔會留案底同有改過既機會,島上大部分情況下都係由各校風紀隊組成既聯校風紀隊維持紀律,被捉到既學生交由學校進行處分,當然嚴重刑事犯罪者都係會報警處理,但除非學校主動要求,警方唔會主動進入校城區執法。」

導遊補充說:「請大家放心,校城區係世界上最安全既社區,犯罪率比起日本,北歐各國更低。」

至少表面上是這樣。

這是他他他的故事;這是她她她的故事。

這是她們二人的故事。

校城島,世間上少數的學園都市。

先進科技,學術研究,文化交流,作育英才…島上的一切都是如此井然有序,明亮乾淨。

所以—

學生以可以增強記憶力專注力的聰明藥考取好成績,他們看不見;
學生希望得到認同而於藍鯨遊戲中喪命,他們看不見;
學生因為迷失而墜入邪教的控制中,他們看不見…

教唆犯,恐怖情人,邪教,家暴,濫用藥物,N號房性侵…學校是社會的縮影,校城島擁有林立的學校,簡直是世界的縮影,除了光鮮的表面,自然還有見不得光的那面。

「大家準備好?」

學生們自樓頂逼近旅遊巴,聰明藥的藥頭正混在導覽團中為那些升中學生的家長提供試用裝。

要有人在這體制外做點甚麼—這就是校城島圓桌騎士的起源。

「呢度係巴御前,準備好。」「呢度係圖靈,準備好。」「呢度係夏洛克,準備好。」「呢度係趙雲,準備好。」

騎士們按自己的一技之長,以歷史人物作為代號。

「呢邊係織田信長,行動開始,天下布武!!」

副連載

【織田信長與校城島圓桌騎士團】

作者:陳立正
4月尾.天下布武

patreon會員限定,第一話免費閱讀

第一次聽呢種講法
付款?
唔會放上連登?
連登主連載要等身體好返D先
Patreon我會每日幾百幾百咁儲文,連登每日3000~4000字頂唔住
同/近義詞都好多

通過路口的學生走到自動賣物機以學生證瞬間完成__

支付,支款,付款,付費,繳費,繳款,繳付,購買,購物,購入…係未聽過話支付係北話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞