【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】作者批鬥區兼發佈區兼讀者取暖區

175 回覆
21 Like 4 Dislike

這是少年少女尋找自己能力所及之物的故事。

職業魔法師II
神威破滅.獵戶座的終末勘星者

POST 1:https://lihkg.com/thread/2757125/page/1
POST 2:https://lihkg.com/thread/2819998/page/1
POST 3:https://lihkg.com/thread/2869639/page/1

~另外~
全文三十八萬字已經全數連CG,配樂上載至字言!YEAH!
https://www.shikoto.com/articles/245960.html

職業魔法師II已經連載完畢!!多謝大家閱讀支持!!

呢個POST會同大家講一講之後既連載,預告同額外內容
亦用黎用大家繼續圍爐討論
大家可以同其他人分享一下呢幾個月係睇故途中產生既心理創傷…

由於我懶,我地透過CG圖回顧下呢段日子我地同第七期一齊經歷過既愉快(指作者)大冒險

聽日再公佈休文期間會有咩搞作同新作預告,有野想問/意見既都歡迎提出,一個個睇一個個覆

聽日 預告

職業魔法師III
你塊面頂唔頂到架....?
得,面皮夠厚
仲有其他公佈,諗埋先
原來都整左咁多CG
你睇下我幾得閒
想知講故台其他故興唔興
冇見過
其實有無check下乜料?
車你幾巴會唔會好
返完shift終於追完 估唔到文師兄都鍾意腎仔
諗唔到作者有咩好批鬥
晨月呢個舉動令我諗起隻歌
https://youtu.be/QqzVA3-1YTw
留名
不如作者整篇小外傳
可柔同夏富拍拖既故事

預 告

「個陣時…我以為敵人會係外面攻入黎。」不請自來的施子雄走進房間向那七個人說,「但係,我地真正既敵人係來自內部既背叛出賣。」

陳立正.終章鉅獻

「已經觀測唔到神代氾濫,康台長。」

眼前的康台長,不是第七期熟知的那一個。

「正如我所講,呢個——」他在IMAX屏幕前張開雙手,「就係維多利亞城既最大戰力。」

一幕又一幕的畫面顯示在他面前,但其身影在巨大的光影下毫不緲小。

星海燈塔,對神兵裝,千本鳥居,神話再現……維多利亞城魔法師們對抗神代氾濫的手段即為其最大戰力,傾巢而出並不可怕,反而暴露了他們的底牌。

既然已經知道了他們的最大能耐,自然無需畏怕他們。

「你根本就知道神代氾濫唔會造成末日?康台長。」

「當然,計算之內。」他道,「如果唔係,我點會為佢提供航時師,魔偶師既人力物力。有北斗會館班人係度,神代氾濫根本唔會構成威脅,所以我只需要佢幫我瓦解北斗會館,瓦解獵戶座天文台,之後佢想點做我無所謂,反而可以幫我測量出班人既最大戰力。」

「咁依加…」

康台長道:「我會親自出馬。」

終戰來臨

「黎個簡單介紹。」賈先生說,「沈默然醫生,星環階解咒師,前魔法師獵人,號稱北斗會館最強防禦。」

「白千雪醫生,同樣係星環階解咒師,係沈醫生既助手,事實上好多人認為白醫生先係最強之盾,相比起沈醫生,白醫生好相處得多。」

「范普仁先生,被康台長二世同副台長稱為獵戶座既終末勘星者,除左情報分析工作,更加係手執朗基努斯之槍既神器使。」

「凌晨月小姐,前任大死神既高徒,亦係現任大死神,世界上無任何佢殺唔死既野,連真神都無辦法逃離佢既死神之鐮。」

「最後,溫可柔小姐,獵戶座天文台既台長,相信你都應該聽過佢既名。」賈先生走到那孩子面前,「呢五個人,一定可以幫到你。」

孩子眼神完全不是這年齡應有的眼神,而且范普仁透過所羅門之眼,可以看到其思諸與眾人不同,這感覺—

——恍如當日真神一樣。

「你想我地點幫你,直接講。」沈默然說。

孩子輕描淡寫地說:「我希望你地可以殺左我。」

「如果係咁,晨月一個就夠。」范普仁說,「點解要我地咁多人?」

「你兩個嚇到人喇!」白千雪連忙走到兩個男人身前。

溫可柔說:「千雪,佢先唔會被沒沈醫生同阿仁嚇到。」

凌晨月點點頭:「呢種生命線係…我未見過。」

孩子微笑:「無錯,我就係活佛…我唔只想你地殺左我,最重要係要阻止我轉世。」

神代過去,活佛卻留在人治之世。

神明對世人的慈愛,卻化成凡人手中的籌碼。

集結的五人,將迎來維多利亞城的終焉。

職業魔法師III:活佛戰爭

作者:陳立正

2023年 力挽狂瀾

本預告標題及一切內容按我現時諗法而寫
與到時連載作品可能會有所出入

之前達賴喇嘛話今世係最後一次轉世
呢個康台長係副台長重煉出黎個個定身處英國個個?
真係好有電影預告片feel
直情係一邊睇,一邊有聲咁
呢一幕真係似電影預告

聽講電影預告有時好睇過套電影好多
二世咪就係去左英國個個
即係康台長二世係內鬼?
不請自來的施子雄走進房間向那七個人說

七期?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞