【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】作者批鬥區兼發佈區兼讀者取暖區

175 回覆
21 Like 4 Dislike
點解個背景咁科學超電磁炮feel
以為魔法師完哂可以睇樓豬其他文點知仲有下一集我應該開心定唔開心好
係個開頭啫
我覺得唔係,印象中以前都係咁用,支付應該指緊比依個個動作?付款係比錢 付費係交水電媒個類費用。
應該係因為支付寶先覺得似蝗語,同埋中國好鍾意一個詞語包括曬唔同情況嘅嘢,但個詞語係香港都會用。
戴返個頭盔,唔包正確
覺得依堆詞語都有用法上嘅分別,不過支款我真係從來都未用過
其實付費仲奇怪過支付
支款係比較古老嘅講法
忽然間覺得係連登有理性討論係好難得嘅事
出面可能屌左先講
想出文
我反而覺得似 實力至上
本身真係有學園都市呢回事
同埋將一堆學校放埋一齊易D出事
我指故事
梗係開心
嗰套唔係講一間學校咩?
其實係
例如打造本身係唔錯
係俾人濫用左
佢地唔只簡化左「字體」
事實上「文法」都被簡化過
例如「快D開始」「盡快開始」「盡速開始」「盡早開始」
網絡就會變成「速度開始」「速度來」
因為句子由名詞組成會易D明白
不過文字發展又好神奇既
推薦個YOUTUBER俾大家睇

https://youtu.be/bA_r19kFurc

呢條片就係講文字互相影響,都有講台灣人點睇「中國用語」
例如「健康」「名詞」係和製日語
清朝個時傳入清朝班文人嬲到仆街
有興趣可以睇下,佢講得好簡單易明易入腦
當然我用字原則係貼切易明,同埋唔好打錯
我自己認為中文無咩真正既同義詞
就咁「支」同「付」都有自己既嚴格定義,最多算近義詞
所以每個字都應該有自己岩用既情況
學術台好少少既
少少啦,平台本身就唔係咩學術平台
係囉我都心諗
好似係有個島咁?
套野睇完無咩印象
最大印象係原作黨屌到仆街 不過我無睇原作,好似會出第23季,都期待既
我覺得講付款、畀錢會好啲
想乜 見到啦唉 睇完了
擔心冷面仔
我自己慣左對白先口語 所以唔會「俾錢」

付款同支付…個分別應該細到分唔到,可能只係我分唔到還請大家多指教
無咩點好
西醫話要2~3個月
最近開始寫設定集
仔細設定下發現有D以往既畫面會變

我舉個例

文師兄係日本人,通常印象就矮D
溫可柔打開籃球,所以應該高D

結果就係可柔係想像畫面中仲高過文師兄咁,但通常印象文師兄咁型應該高大個種咁,再諗下先
付 (動作)款(物體)
俾(動作)錢(物體)
支(動作)付(動作)

分別應該係咁,前兩者香港書面語同口語常用好多因為係符合我哋一般組詞規律,先動後物一動作字眼+一物件字,變左有意思有畫面,好似食飯、飲水;吃飯、喝水咁樣
!
睇完你comment,我終於get點解我覺得「支付」奇怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞