以色列首相:澤連斯基應該接受普京嘅停戰條件;烏克蘭:以色列想我哋投降,但係我哋冇咁嘅諗法

181 回覆
190 Like 8 Dislike
沙俄侵略過伊朗
蘇聯威脅過伊朗同戰後巴維列王朝
史太林同希特拉喺1941之前fd過打band,蘇聯同納粹德國簽蘇德互不侵犯條約瓜地盤,兩條友(蘇聯同納粹德國)一齊瓜分波蘭,蘇聯負責吞併波羅的海三國同用 “外芬蘭” 吞併芬蘭本國
我諗用[各懷鬼胎]會貼切D
第4軸心國
以色列都唔覺得自己入侵巴勒斯坦一樣.

以色列同巴勒狗唯一共同立場:
支持俄羅斯吞併烏克蘭同格魯吉亞(只係以色列唔敢講出口,冇好似巴勒佬咁明目張膽)

烏克蘭搵過巴勒狗(抵抗俄國,同基於同情弱者巴勒斯坦心理),但烏克蘭俾巴勒狗玩過
經典教材

樓主,我又要引用返你同某條左膠之間嘅對話啦

其實連登會員口中嘅「左膠」,全部都係右翼
https://lih.kg/1986529
好似邊個施恩於巴勒都奶嘢

似十足中國人
黎巴嫩科威特
連登仔成日屌嘅美國左膠明明係以矽谷同華爾街金主為首嘅全球主義者
口講支持,做就另一回事
俾巴勒佬同巴解出賣
以色列同巴勒斯坦爭相拉攏俄佬

Palestine under pressure to take position on Ukraine war
https://www.middleeastmonitor.com/20220306-palestine-under-pressure-to-take-position-on-ukraine-war/
呢種討論又係好多惹火位
1. 以色列同蘇/俄聯邦關係其實好亦敵亦友,我識嘅猶太人又真係主要三種,中東系、德意志系同蘇俄系,俄裔猶太人又唔一定親Putin,正如其他俄人。
2. 以巴喺高/連登其實都好多人嘈,只係港人冇Arab世界或者以色列圍內咁嘈,我哋唔駛咁take side。不過以近年發展,Arab/其他反美友嘅投訴我會直接無視。佢哋有佢哋訴求,但係巴方鬼到唔鬼,係宗教版/實然伊朗資助版熱狗,中東各政權除咗伊朗都知呢班友養唔熟。親以我又未至於,但我絕對唔會亦唔敢親巴。呢一點恕無法認同廣大回教國家嘅人(馬華、印度人、各路Arab等等)。巴方嗰啲所謂民主係militant嚟,in many ways拍得住親俄嗰堆友,不過做得更加着跡。Abkhaz有咗自己地盤就算,巴人係一路當一個主體咁嚟攻以,冇好似美國咁MLK Malcolm X各有各玩。
講錯,印尼人,馬來世界都係官方上反以。
我自己就既不反穆亦不反猶

相信以色列最後都會歸返美國邊
猶狗點敢得罪蛾狗
到時蛾放哂伊朗入敘利亞駐軍佢就仆街了
同時美國兩黨同美國本土猶太人好多都唔鍾意以色列,唔止支共同俄佬立場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞