以色列首相:澤連斯基應該接受普京嘅停戰條件;烏克蘭:以色列想我哋投降,但係我哋冇咁嘅諗法

181 回覆
190 Like 8 Dislike
睇唔到以色列有咩問題
政治就係要妥協
你烏克蘭冇料打贏俄佬
而家日日燒錢死人有咩著數
制裁嘅modus operandi就係用經濟施壓,希望班寡頭可以插手影響政治嘛。
宜家啲寡頭走甩無事嘅話,制裁就會變得無用,更何況係寡頭掌控權力嘅oligarchy呢。
包庇寡頭其實就係幫緊俄羅斯政府去化解制裁會帶嚟嘅政治壓力。
偉大嘅陳國師只會喺Facebook虛擬metaverse指點江山,唔好拎佢同以色列首相比較。
沙俄時代已經成日反猶
其實佢哋有收留猶太人
以色列立國果陣同俄佬好撚fd係之後玩中東戰爭先開始向美國拉攏
艾巴
以色列一向都係好似俄佬炸烏咁炸加沙地帶啲平民 咁緊係同俄企埋同一陣線啦

樓主認同請pin
喺以色列眼中,冇嘢比伊朗喺正隔離駐兵有更大威脅
而家嘅俄羅斯行極右,仲共乜鬼?
死人以色列成日對美國太上皇陽奉陰違咁
中東聯合軍輸係輸咗比時間以色列抖氣
如果唔係第一次圍剿已經玩撚完
美國宜家係用返舊方法攪死多次俄羅斯/蘇聯
以前蘇聯都無話寡頭經濟架,民生經濟都係蘇聯死因之一。
唔好睇少民不聊生既影響。

俄國60% GDP來自能源產業,當歐美對能源業制裁,寡頭在俄羅斯與否都唔會有大影響。當打到佢得返20%能源收入,本身既40%其他經濟活動又大縮水,俄羅斯可以玩幾耐?寡頭留俄羅斯係咪真係對俄羅斯政體/政壇有咁大影響?
食兩家茶禮係生存之道

依家以色列簡直係右傾,更加係只係睇利益

不過叫烏克蘭投降對於以色列嚟講都唔知有乜利益
你幾句套返落俄狗咪一樣
盧布咁樣跌法,遲早變津巴布韋
外資企業大量撤走,股市跌撚到喊,市民恐慌性搶購,軍隊死幾多填幾多,搶烏東返來,幾撚多個十年先圍到條數
普京嘅意識形態係俄國民族偉大復興
啲魚同肉邊到來?
出糧用咩貨幣出?
無左最惠國代遇啲野來貨價有幾貴?
得武裝部隊同高層食,人民食咩?
人民無野食,盧布又唔值錢,人民有咩動力生產?

當俄佬勁過支那10倍,食草食到10年
呢10年俄羅斯會變成點?
二月革命前車之鑑
我同你打生打死
用盧布出糧
因為貶值, 姐係我減左人工
依家仲有蛾喎
邊忽行右? 你知唔知咩叫做極右
普京做咁耐都未落台,咁叫右咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞