歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (125) Make Model No War

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
想問爸打個背景係用咩整 影出黎個效果好靚
你抽離唔到啫
軍事迷同倡戰人士本身就有分別
前者係hobbylist, 後者係痴線, 即係好似巴士模型收藏者同巴膠個道理一樣
我從來都冇喺喱方面疑惑過, 但相反模型原身物件嘅歷史(不論開發史、戰史)會為我加添靈感同創作情緒
所以我每隻零戰甚至每隻飛機都係有某個機師嘅故事喺背後
我會好刻意喺貼圖嘅時候一邊講埋喱個故事(雖然多數都tl;dr)
大艦巨砲受歡迎喱樣嘢其實好複雜, 尤其喺軍事人員眼中同平民眼中更加係完全兩樣嘢嚟
但我會話或多或者都係同力量象徵有關冇錯, 畢竟作為兵器冇影響力嘅話價值就等於0
但係咪一定等同侵略呢, 好明顯就唔係, 因為現實中有好多「存在艦隊」嘅實際應用例子, 最明顯係西歐以意大利為首地中海各國
所以我覺得都係見識得愈多, 愈少機會走火入魔
off topic
人地打緊打仗時,
就覺得軍模好邪惡
一直都希望飛機坦克喺以後(大多數時候)可以只係睇落型仔既載具,唔使再拎黎殺人當然只係奢望
本身都唔太有感覺,
前兩日睇twit 見到日本仔有人玩炎上商法(賣airsoft)唔係模型 ,
都畀人屌到仆街,先有d大d既感覺
諗埋一邊覺得一路以來大炮巨艦受歡迎可能只係後面既力量象徵
你抽離唔到啫
軍事迷同倡戰人士本身就有分別
前者係hobbylist, 後者係痴線, 即係好似巴士模型收藏者同巴膠個道理一樣
我從來都冇喺喱方面疑惑過, 但相反模型原身物件嘅歷史(不論開發史、戰史)會為我加添靈感同創作情緒
所以我每隻零戰甚至每隻飛機都係有某個機師嘅故事喺背後
我會好刻意喺貼圖嘅時候一邊講埋喱個故事(雖然多數都tl;dr)
大艦巨砲受歡迎喱樣嘢其實好複雜, 尤其喺軍事人員眼中同平民眼中更加係完全兩樣嘢嚟
但我會話或多或者都係同力量象徵有關冇錯, 畢竟作為兵器冇影響力嘅話價值就等於0
但係咪一定等同侵略呢, 好明顯就唔係, 因為現實中有好多「存在艦隊」嘅實際應用例子, 最明顯係西以意大利為首地中海各國
所以我覺得都係見識得愈多, 愈少機會走火入魔
菜刀可以廚房用,同時又可以斬人
我冇講其他玩模型既人點諗呀,唔駛咁緊張既不過大家都可以討論下既,我都只係講緊自己感受,係度反思緊自己。

有時覺得某樣野型/靚/吸引,
例如d科技武器,周身炮又係動畫入面擊落數好多,先令人覺得佢吸引,你抽離出黎睇如果佢動畫射兩炮就畀人擊落左,冇咁多"戰績"又係咪會咁受歡迎呢?

然後就係度諗係咪d受歡迎機體,全部都係it will kill先受歡迎,然後就覺得以前自己咁諗好恐怖咁。

年紀開始大 砌RG砌到眼盲
咁講, 都好多人專砌綠渣同吉姆
不過你自己點樣條件下先鍾意一樣嘢就真係你自己先知
支持,我都整緊

返咗工少咗好多時間砌模型,今日先噴轉灰check吓o唔ok
有無人知SD高達個頭比例上係比較接近1:60定1:48?
應該大過1/48
砌部沙薩比唔代表鍾意冚球剷
高達都係科幻故事所以容易抽離
我+50幫你頂左佢
抽離唔到唯有抽離東雲bb
感覺好似提一提烏克蘭就唔小心引左戰...
細個或者覺得軍模似係玩緊機密野
識砌識玩好似好型咁
而家大個反而想砌多幾隻女女養下眼就算
我本身都想整架坦克
細細個睇家庭醫生果度會擺架坦克模型
你確定係抽離唔係抽插?
咁都叫引戰,你睇下前個post 尾講MGEX 光武就真係引戰啦
diu, no amor!
抽一野離一野
果隻真係無眼睇
反正一出又買唔到所以無理
唔會買唔到 係你想唔想買
岩聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞