歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (125) Make Model No War

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
可能真係未乾透就上濕灰

我通常夜晚整完第朝就嘖。
講左幾多次 都係有人要用mad啲野
安心上路啦
我用綠蓋無縫都唔會出現依啲咁既情況
請教有冇其他方法?

而家年紀大老花整野要除眼鏡

望唔到惟有用指甲刮
我試過但係合個時唧唔曬出條縫
正常黎講一定夠哂時間比佢乾透
除咗牙膏畢地(大量) 田宮白蓋橙蓋依一類至少要等24小時既膠水之外
田宮高流速乾都係1個鐘就乾哂
AA膠 AA畢地更加唔洗講
噴埋硬化劑既慢極都係5分鐘就乾哂
仲唔會有收縮
依啲情況有機會隻膠水唔知點解比你啲油溶到然後收縮左入去
唔好用指甲刮 睇唔到既話噴個灰先再打磨
用綠蓋無縫係要有啲技巧
最好兩舊件條縫處於就合埋哂就最好
mad無縫出事就mad 問題

綠蓋無縫出就要d 技巧

PM竟然執 其實幾鐘意行工具鋪可以同老世交流下傾下計 好可惜 希望疫情完左可以見翻實體店
其實冇人講
用模型膠水做無縫既前題係兩件野合埋冇虛位,
要假組左先知擠唔擠到膠
另外就係綠蓋流動性高d,好難停留係條縫上面溶膠,都會影響呢個無縫法既成功率
撳我追故, 碌返上去
一齊做傻閪唔好貪快, 你濟唔濟丫

Mad萬惡根源
至少我用過咁多隻膠水玩無縫都冇發生過啲咁既事
同埋有機會唔關mad事既 我都唔知佢噴個隻咩油
濟。不過唔等3日咁耐得唔得?
我成日磨走曬d灰
會唔會係我開油太希。1:3灰。
我冇用油性油所以批評唔到
但係模型專用既膠水結果係畀油性漆/底灰/thinner溶到,
而佢記說明書/包裝冇提過既就真係佢衰
有機會係隻膠水比啲油溶到 唔關你開個比例事
家陣用緊邊隻油同開油水
我就係用咁多隻都未見過有咁既情況
可能mad唔用得油性都唔奇
正常黎講呢半年畀政府玩鳩法都唔想簽約住
轉網店真係大勢黎,點都要試下架啦
Mr. Hobby 油同finisher 同Gaia 都有用。開油水通常用modo
mad好似冇促乾劑?唔夾都唔奇
肉色通用mr hobby lasvicus

搵返幾張果陣做呢個位既相出黎

我記得個轉角位我都做衰左好多次,鑽完又補補完上灰又鑽...來來回回左幾次先掂
冇既話都可以用其他牌子既硬化劑代替既
但最主要係唔知佢係咪比啲thinner溶到
Mad個隻係AA透明畢地?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞