歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (125) Make Model No War

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我之前都係用aa膠既
不過用落有2個問題想解決就轉左
1)係太硬太難處理,就算用筆刀刮都好難刮到出黎
2)就係個流動性,aa膠開左新鮮果陣,
同存放得耐左個流動性唔同,感覺好快會變左質咁

轉左wave,1係解決左,感覺上比較易處理
但2就未知有冇特別幫助,
本身佢就係流質d,有d難操作(我仲習慣緊)
變既時間應該會長d,
加上佢一包3枝每枝既份量少,有機會未變質前就用哂,2應該都解決到但我確認唔到咁解
有無手足用開AV mecha系列噴..
我用0.3槍20PSI
個稀釋比例難捉到仆街..
7:3又塞槍
2:1又太稀....頂佢個肺抹槍多過噴

單車meme
我都係上年睇佢d片先開始重燃返砌高達模型嘅熱情
新東就大埔太平工業邨有一間
thx
其實AA膠要速乾劑可以用Acetone
唔小心痴到手都可以靠佢溶返啲aa膠
有一說就baking soda都可以做accelerator
https://info.aronalpha.net/blog/what-you-need-to-know-about-cyanoacrylate-glue-accelerators-primers?hs_amp=true
好似得 mr hobby 同 modo 有呢支嘢
同埋好似 modo 先有需要
啲油咁鬼大樽
前星期先搵老細整完筆
噴咗底灰再平噴真係滑好多,其他冇灰嘅硬係有d一撻撻
某youtuber唔噴都咁滑係咩料。。
尋日試過3:1, 好似好左好多
識人罐噴都好似噴筆咁又薄又滑,呢d 睇手勢既姐
有冇東雲妹妹嘅皮膚咁幼滑先
用modo果支試下, 幾好用
墳場有, 如果仲存在
有次見佢教人洗infinity已經睇得出佢係好人
人地打磨得好, 前期功夫做足咪滑
我尻估
冇底灰始終係好容易有刮痕
可以每件慢慢拋光
咁不如上底灰算啦
我320 -> 800 直車灰啦, 拋光
我99%消光野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞