[震] Samsung Galaxy 討論區 (161) 2月9日11Pm 發佈會 S22 X Tab S8 齊發

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
金屬身?
點用無線叉電?
前後玻璃
可以唔用但唔可以無
應該唔係
磨砂玻璃嚟
明顯玻璃底啦ching
官網仲未有得賣
1750 nits
認同
三星Galaxy S22+硬件信息:

FHD+的Dynamic AMOLED 2X,模組型號S6E3FAC(上代S6E3FAB)。

驍龍8 Gen 1,高頻LPDDR5(支持8G擴展),128層UFS 3.1(這個是上代同款,沒用最新的)。

50Mp主攝(S5KGN3, 1/1.56",新款,參數同GN5類似),Dual Pixel AF, OIS, 1.0µm
12Mp超廣角(IMX563,1/2.55",上代同款),FF, FOV 120°,F2.2, 1.4µm
10Mp長焦(S5K3K1,1/3.94"),3X,PDAF,OIS,1.0µm
10Mp前置(IMX374,1/3.24",上代同款),Dual Pixel AF, FOV 80°, F2.2, 1.22µm

相比上代,主攝、長焦都改了,算是有點新意,主攝回歸自家CMOS

充電ic也是NXP PCA9468(功率升至45W檔),指紋也是高通超聲波QBT2608,這倆是S22 Ultra以及上代同款。

Wi-Fi/藍牙芯片終於升級到了Ultra同款的BCM4389,因此帶來了160MHz、藍牙5.2等新特性。
最重要既價錢官網仲未有
定位重疊 + 有 Z Fold
Galaxy S22 Ultra 配備寬大的 6.8 吋屏幕和影院級 19.3:9 屏幕比例,帶來身臨其境的觀看體驗。

stepmic你dream機
正面同N20U一樣,咁我買N20U得啦
又係可恨嘅HM3,部S21 ultra可以用多年
(點解唔用GN2)
咁睇啦
Note最初係靠大mon大電上位
而家S20U/21U都做到
冇必要留S Ultra
都未正式“公布”
點解大家都咁急
但n20u 影近野真係
Note 20 ultra換chip再浴火重生
不過果呢部機有Note 10隻銀色就正
相機同2k同電量

你去買
佢應該想要 18 甚至 16
我想要令面
佢要16:9
wow 有散熱喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞