[震] Samsung Galaxy 討論區 (161) 2月9日11Pm 發佈會 S22 X Tab S8 齊發

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
巴打覺得好用嗎?
我Z FOLD 3用左4個月, 個外MON原廠貼都冇花, 抗指紋幾好
另外上去SAMSUNG維修部痴貼係咪要預約同問下有冇貨?
當然
唔係等到你傻兼隨時白行
s10 s20 第一代

s21 s22 第二代

體驗: 踏實
個trade in 優惠係唔係可以搵到垃圾機都得
有部nokia 7 plus, 但係個MON 同粒電發漲左
快過打飛機
npu modem都勁左好多,今代exynos 追唔到,d9000係靠製程先贏到npu,modem都係輸,未計isp一向強項
軟貼嚟講,出廠或維修都係你買得到嘅軟貼中最好的了。

其他諸如閃魔/ringke都唔係唔得。前者十幾蚊張易貼,好處係小花痕會自己修好,缺點係較原廠容易吸指紋,尤其用一兩個月基本上已經無晒塗層。

Ringke就較似原廠,但貴好多。同原廠一樣易花。

唔知其他師兄有咩推薦,我基本上試過好多軟貼uv貼,都無乜邊隻完美。
UV玻璃貼難痴, 又怕入膠, 又怕用唔到指紋
所以先會考慮用原廠貼, 不過$150買張膠有點貴
triskin算
喂媽打手
triskin以前用過, 唔掂, 抗指紋唔得, 又唔夠順滑, 又快裂, 又貴, 又影響MON顯示
whitestone dome
hoda
唔知 Snapgragon 8 Gen 1 會唔會降頻去就返 Exynos 2200 性能呢?
用過triskin同whitestone,防指紋/順滑一般,即使指紋解鎖都無軟貼快。另外輕輕撞一撞就無400-500,又要晒錢晒時間去貼。

同時用其他平面mon(iphone ipad or an tablet)求其一塊有塗層玻璃貼都好用好多又平。
三叔一向都降頻 無論乜soc都係
要快一定係 無貼>軟貼>膠水貼 (厚度問題)
講塊貼易唔易爛, 咁一定係厚貼(例如玻璃易爛)
但係mon貼原意都唔係預你防撞, 而且如果撞到個mon, 塊貼唔爛而個mon爛都係無so

真平面mon係最易保護, 只要有少少弧邊就要塊mon貼就
唔期望防撞,張貼爛都無所謂,只求
1. 價錢合理易貼
2. 基本防指紋/夠滑
3. 用到聲波指紋

Note8用到而家,都比呢樣野困擾。
你早洩都唔洗話比人知既
呢度有冇人係等緊tab s8
Me
手機成日都出新
但平板出得少所以期待啲
應該會買S8+,ultra 怕太大部
綠色得wor 不過似s10湖水 唔係flip fold3 墨綠
S10e未有
Ultra如果唔係貴plus太多都可能會考慮下
同埋都要睇下Ultra多咗啲咩勁嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞