[同時公佈新投票方式]LIHKG香港女神聯賽 季後研討大會

211 回覆
4 Like 4 Dislike
TLDNR既巴打可以只睇紅字

首先好高興咁正式宣佈,經過一連串既努力同斡旋之下,我地總算爭取到改良版既回覆評分功能,實現小型投票系統既誕生,亦感謝LIHKG管理團隊正視呢次建議

基於新系統既出現,回覆評分功能變成更加透明既系統,可以顯示兩組意見既數字
不論係新一季既聯賽,或者係新加入既盃賽,會員將可以透過新既評分功能進行投票,撳幾吓掣就OK,而唔再需要運用到過去一季沿用既回覆投票制,減省過去一季需要人手輸入投票選擇既工夫,亦令到因為覺得回覆麻煩同為左私隱因素而唔想留名投票於是對活動卻步既巴打,可以跨越兩大參與障礙

不過凡事有得必有失,舊有既代投機制將會取消,希望過去一季經常透過代投提早投票既會員可以諒解

呢個連登自家活動,我地作為主辦一方幾努力,真誠付出都好,但最後始終都有賴大家積極參與先會成事,先會成功,希望透過大家既參與,令到賽事未來可以辦得更加有聲有色,更加具代表性喇

講左咁耐,入返正題先喇
今次季後研討大會主要係探討新一季有無賽制需要改革,為令大會能夠順利進行,議題只會由主辦方提出,由大家一齊討論,並且採取簡單共識制,只要議題喺一定期限內得到共識就會通過,就算未有共識,但參與者無太大程度上既反對同其他可行意見,該議題都會獲得通過,希望各位會員踴躍發表對議題既意見啊
大會議程:

1. 將聯賽中主場一方可獲額外分數的門檻由達10分增至達15分

2. 將聯賽中主場一方可獲的額外分數由一律增加該場得分之20%,下調至得分10/15-24加13%,25-34加8%,35或以上一律加5%

3. 第二級別或以下聯賽比賽時間由五小時增至六小時,超聯則維持不變

4. 本土盃賽: 八強至決賽比賽時間為八小時,十六強或以下則為七小時

5. 保留針對季內總積分過低之女神而特設的退出機制,並建議將不達標分數門檻由10分以下提高至15分以下

6. 退出機制依然附設於每季接近煞科時所開設的新加入女神提名專區,惟會員毋須再以舊有的回覆表達方式來提出相關退賽要求

主辦方將改為透過回覆評分功能,讓會員公投決定是否將該名積分不達標的女神逐出聯賽,同意會員按上(up)箭咀,反對會員則按下(down)箭咀,公投期限與提名期接近相若,只要結果合乎以下要求,該名女神必須逐出聯賽系統(*0分女神直接逐出聯賽)

A. 1-14分女神所得同意箭咀大於反對箭咀; B1. 1-5分女神所得同意箭咀為10或以上 B2. 6-10分女神所得同意箭咀為18或以上 B3. 11-14分女神所得同意箭咀為25或以上

7. 將2017-18超級聯賽升降制由降3升3,改為降2升4,令18-19賽季超聯參賽席位增至18個

8. 盃賽戰至八強階段為主客兩回合賽事,採作客10進1優惠,作客女神每獲10分,可多獲1分,多獲分數將作獨立計算,如兩回合計賽和,將以10進1優惠決定勝負,仍為和局則會加時至分出勝負為止,但加時期間不設作客10進1優惠
議程1會喺今日下午5點正式討論

不過大家都可以喺呢段時間發表或者同其他巴打交換一下意見
差唔多時候啦
1. 將聯賽中主場一方可獲額外分數的門檻由達10分增至達15分

我同意既
最後如果真係無乜意見,咁就會照以上想法進行

自問看答

自問自答

自問自答

無所謂,多謝你推post

我同意既

和議
多咗人會投都攞唔到15分就算把啦

我同意既

和議
多咗人會投都攞唔到15分就算把啦

大約每項議題傾3日啦,17加24,最快7月1號講完
反正都無人傾
其實你預會多幾多人投票?

唔知,預唔到,呢度既人太難捉摸,撳幾個掣都唔投既我真係可以仆街死
2. 將聯賽中主場一方可獲的額外分數由一律增加該場得分之20%,下調至得分10/15-24加13%,25-34加8%,35或以上一律加5%

呢項睇唔明

唔知,預唔到,呢度既人太難捉摸,撳幾個掣都唔投既我真係可以仆街死

如果多人玩,主場15分以上就有加乘就變得好易,作客女神就好難贏

如果多人玩,主場15分以上就有加乘就變得好易,作客女神就好難贏

加好少咋喎

呢項睇唔明

10-24或者15-24加13%
25-34加8%
35以上加5%

加好少咋喎

下個月會搞少少熱身賽仲有環冠盃一啲附加賽,到時可以為新制作少少試驗,如果好多人投既,都可以將主場個分提返高既

呢項睇唔明

25-34加8%
35以上加5%

即係越多人投加既分數越少?

呢項睇唔明

25-34加8%
35以上加5%

即係越多人投加既分數越少?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞