一人一套睇到拍案叫絕嘅電影

821 回覆
195 Like 26 Dislike
midnight run
phone booth
尊龍
呢套咩黎?
希魔真係好撚好睇,文戲都勁撚緊張
但中譯個名好似膠片咁
唔差在睇埋pulp fiction同kill bill
The Shawshank Redemption 是其一
Stephen King嘅另一部傑作Misery竟然冇人捧
兩部片嘅爛番茄評價一樣 成本&票房比例亦一樣
但Misery話晒係金像獎電影,女主角演技超班
小弟經常貼佢啲gif,竟然有人問係乜戲? 吹脹!
cash back
the backing track 神到
希魔有乜唔好
green book
開頭以為不過爾爾,個管家出場即刻醒一醒,跟住黑人同個男角對答,即刻留心睇,
雖然好多劇情位唔係太掂,

但係個末日世界觀做得好正
係Don't stop me now+ show must go on
全場人真係聽晒,睇到開大燈先走,完全係演唱會feel
真實歷史係咁,主要係ford老闆見頭三都贏到,所以落order叫佢哋平排衝線影相靚+威盡
係,真係有巨型機關槍瘋狂掃射
美國得三粒,要就住用
而且打德國要顧住其他國民,而且又要防俄佬

之後對日本一用就要用兩粒,等人以為佢大把貨,好彩成功
我都係Netflix睇左
開頭以為會好悶

最後真係覺得好正,能夠代入佢既一生幾波折傳奇

再睇返歷史,只係一百年多啲,但好難想像個個年代既人既一生會係點過。
Bill Murray套經典喜劇?
仲記得當年係戲院睇 前半part有對情侶悶得滯走咗結果後半part成成場笑到痴哂根
呢套無心理準備,真係好難捱頭半個鐘。
1967先死,我媽都係嗰年出世,個feel近到仆街。

做真係好悲劇,出世就坐監,繼承住中國帝制,但得3歲,清廷要放個3歲嘅小朋友上位,成件事就係傻嘅,即係夏寶龍要搵傀儡,搵個3歲嘅坐林鄭個位,做乜柒。

仲要一大堆繁文縟節,so call秉承中國文化,但根本就係畸形醬缸文化。電影頭半係宮中生活,由一開頭入宮已經cls,要個3歲坐通宵橋入宮、睇住慈禧死、面對幾萬文武官、再用 surreal手法拍出宮廷荒謬。

溥儀前半生根本就係被所謂嘅中國文化,籍宮廷生活之手(例如宮女太監)搞到畸形,性無能就係一個好具體嘅表現。

出宮之後雖然無地位,但都有少量財富同特權,喺天律有過短暫嘅青春同自由。

https://youtu.be/7NKyWB3lB3A

好似個普通嘅青少年咁,揈得耐,開始對人生有抱負: 自己嘅祖先係滿州人,雖然喺中原嘅帝國亡咗,但我應該返滿州,創一番事業,光宗耀祖!,其實係好撚型同有魅力仲要佢係放棄同自己女人去牛津讀書,如果有去真係開心死,雖然下半生都可用純粹因為自己嘅身份日日被中共抹黑同追殺

日本人係好仆街,利用個青少年想創業,想似返個男人咁面對自己嘅歷史嘅決策
由其是,嗰陣溥儀同日本(自己嘅宗主國)講咗幾十次:我想獨立仲去埋見日本天皇。不過嗰陣嘅日本仆街就仆街在,當時嘅軍隊完全架空咗個天皇同政府,乜都係前線自把自為,只能話溥儀買親大細都錯,永遠都同權力扯唔上關係。

中共對佢算係咁,末代沙皇被蘇共打靶冚家剷
經典
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞