一人一套睇到拍案叫絕嘅電影

821 回覆
195 Like 26 Dislike
其實好多都正
我自己好鍾意睇戰爭題材既戲
拋磚引玉一下
pianist
schindler's list
hacksaw ridge
dunkirk
the lives of others
darkest hour
imitation game
雖然唔係睇到我拍案叫絕,但好多套睇完我都流馬尿好感觸
有冇巴打有多d推介
叫佢告鳩毛澤東顛覆國家政權啦
oh god oh god

對比新果套小丑,heath ledger既小丑有自己一套哲學,而且個opening scene第一次睇真係好震撼又估佢唔到
神鬼獵人
潛行凶間
告白

最尾果幕爆炸
對女主角心入面果種闇黑感到欽佩!
最近嘅話,睇咗French Dispatch 未?
The curious case of Benjamin Button
Interstellar
新個套講佢變joker前既心路歷程
Dark Knight係睇佢點樣飾演一個已經入左魔既Joker 去逼Batman 面對自己既弱點
個故事取向都唔同好難比較
係我心中兩套都係神作
遠古:差利 《摩登時代》、《大獨裁者》
中古:寇比力克 《發條橙》
十幾年前:倫伯 《迷失決勝分》 、奇哥 《硫磺島戰書》
近代:諗唔到喎

前三套反映當代時局,
後兩者則展現人性之陰暗/情懷,
充滿獨特風格,只此一家
神作👍姜文厲害
佢打到癲咗wo
覆左
月光寶盒
咁我覺得係你個理解有啲膚淺
佢戲名鼓動真我個真我,其實即係佛洛伊德講代表人慾望嘅本我 ,而男主角個本我就係一個對打鼓技藝有接近病態一樣狂熱慾望嘅人
當男主角同打鼓導師發生衝突加上父親嘅介入放棄打鼓,即係道德超我壓倒慾望本我,冇咗追求佢就變咗條鹹魚咁了無生氣
而鼓動本身就一詞兩義,唔同情況下佢可以解鼓舞亦都可以解煽動,並唔係純粹嘅褒義詞,戲名用鼓動而唔係鼓舞,係當佢返去打鼓時,意味打鼓就係佢煽動本我去壓倒超我嘅方式,所以佢係呢個層面上係搵返純粹由慾望驅駛嘅自己,即係本我,唔係咩成魔之路
個人覺得新joker略嫌過於堆砌,將所有最慘最悲涼既野都塞晒落個角色度
係就係引起到1d人既共鳴,但同時都稍為刻意,令到真實可信性降低,同時個角色都有d單調

不過我認同2位小丑既切入點唔同,2位演員既演技都好出色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞