一人一套睇到拍案叫絕嘅電影

821 回覆
195 Like 26 Dislike
你睇下2014年出過咩電影
Birdman, Boyhood, Whiplash, The Grand Budapest Hotel, Gone Girl
群雄割據,邊個攞都掂啦
咁Bernard Herrmann 係值得聽嘅
wolf of wall street
The Prestige
智齒
呢套野我就冇乜興趣重睇
不過我就搵唔撚到邊度有mention過要幫乜手

你咁醒咪講出黎囉
就係呢d 7頭下下自以為視又串77
先會令到三上av post都會有罵戰
其實Arrival有咩咁值得吹捧
3000年後要幫手
你會唔會3000前講
你係咪出世就問定人地會唔會去你喪禮
我當時睇完覺得興奮嘅地方係
敘事手法好cinematic
同埋佢對敘事結構同電影語言嘅玩弄

逼我反問番自己一啲少接觸嘅問題
(冇計啦電影平時我睇得少又唔係好識)
例如話
平時睇戲用左咩嘢手法令我覺得係發夢同flashback?
我哋點樣係睇電影嘅過程經歷電影入面嘅主觀時間同角色感知嘅客觀時間?
覺得好悶,唔緊湊,睇到一半冇再睇落去
天機
富春山居圖
但總有一大班人係響哩套戲搵到意思出來
得罪講句,好多人扮識睇戲,我朋友係咁嘅人
我睇戲嘅第一宗旨 就係唔好虐待自己
睇戲係娛樂唔係猜謎,唔好強迫自己去睇沉悶戲
你可以話我膚淺我唔介意,so far我鍾意都係賣座片
好嘅戲係會吸引你繼續睇落去,扣人心弦就係咁解
Spartan 300
電影之中嘅男人浪漫
晒咁多錢睇咁多爛戲,仲要套套都格硬吹奏,睇見都覺得辛苦
真 三國無雙
李安超勁
個淡淡然嘅哀傷
我都好鐘意呢套戲,攪到睇埋小說

裡面另外有個講巴別塔嘅故事,一樣正到拍春袋
hacksaw ridge
我覺得以上有幾套好過 interstellar 多多聲

interstellar ,唔好意思,我真係唔知好睇喺邊

又,套戲又要以黑洞做賣點,又要違反物理
SAW 第一集
明明interstellar 都勁commercial同mainstream
唔頒俾佢就係左膠+mainstream

Birdman
綜合番小弟認為揼春袋絕世好橋嘅電影 (純好睇唔算,要鬼才好橋,twist嚟twist去,有燒腦feel果啲)

兇殺

科幻

卡通 - Pixar果啲橋段真係好出色

奇情

恐怖
Shutter Island
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞