一人一套睇到拍案叫絕嘅電影

821 回覆
195 Like 26 Dislike
鬼眼,雖然舊D,但第一次睇真係覺得好勁
通常我叫 whiplash ,叫翻英文名一定最岩聽
杜sir喎
標題係「拍案叫絕」,咁就一定要睇到拍春袋,大呼「絕世好橋」,「咁嘅橋都唸到」嘅戲
以下兩套都係玩記憶與遺忘玩到出神入化

Momento (中文叫「凶心人」,一字雙義,譯得好正)

Christopher Nolan, Guy Pearce, Carrie-Anne Moss

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (無痛失戀)

Jim Carrey, Kate Winslet
www.youtube.com/watch?v=SWDfDhnthxE
西部片經典The Great Silence,主角慘死反派得勝
Memento 早幾年星影匯播返,特登入場睇,真係不停咁推翻個故事,Nolan 世⼀
鬼眼
嗰陣仲以為係transformer副產品
點知咁撚好睇
原罪犯
韓國嗰套神作
美國改編嗰套垃圾
睇完個post,movie list又長咗
等我都放低幾套冷門少少嘅推吓post

殺人回憶,韓國真人真事改編,兩個主角查呢單案心路歷程慢慢轉變,作為旁觀者睇完心情都有啲沉重

Open your eyes,個人比較鍾意西班牙原版,比荷李活vanilla sky多一份撲朔迷離同焦慮感,兩個版本女主角都係咁好j,因為係同一人

Game night,荒謬懸疑推理笑片,包唔會悶場
睇完好開心
Game night 其實係 The Game 嘅歡樂版
https://www.youtube.com/watch?v=dLauqDChQGs
要睇埋第二集先好睇
Inception
我喺戲院睇,原來一開頭黑幕成兩分鐘咁長咩
同埋要代入少少六十年代會覺得再好睇啲,有幾幕勁似interstellar同star wars,心諗2010s嘅太空場景竟然會係參考過1960s嘅戲

講起sci-fi同現代標準,dune都咁多人話悶,A Space Odyssey真係無乜人會覺得唔悶
呢套係我心中好撚高分既電影
一直想搵類似咁痴線既
都係搵唔到
有冇其他推介?
希魔套野都叫好睇
Face off
Catch me if you can
Shutter Island
父愛
冇錯
你唔識欣賞都好,都去睇下啲movie critics點評啦
佢哋點評關我咩事
識唔識獨立思考
原罪犯
編劇同導演都好知道觀眾想睇乜,響應該既時刻slow哂出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞