一人一套睇到拍案叫絕嘅電影

821 回覆
195 Like 26 Dislike
希魔我覺得當年直情要拎最佳影片
走廊戰個場一鏡到尾
呢套都係但唔係你講我諗極諗唔起佢
Perfect Strangers
越係無知越係自大
岩岩睇番原來個黑幕成三分鐘
咁都未算
The original theatrical release had György Ligeti's "Atmospheres" set to a black screen for roughly 8 to 10 minutes before the movie began
不過都可能得kubrick先可以咁玩
最勁嘅導演就係咁
後窗又係宇宙級
好鍾意中村義洋啲戲
尤其改編伊板幸太郎小說嗰啲
第一次睇淘金熱
用餐刀+面包跳舞
真係會拍案叫絕
又無人話要坐足十分鐘
Overture 唔係用黎等齊觀眾坐好晒
先開波播正片入正題咩
你講呢個只係其中一個功能
仲有就係幫坐定咗觀眾入狀態
以前好多戲都有呢個overturn,例如gone with wind, ben hur, west side story, 但係你依家搵番睇係會cut咗
2001既然保留咗個短少少嘅三分鐘黑幕,咁就有佢嘅用意,你一係接受一係放棄
人覺得好你就覺得好,覺得自己好有眼光嘅你仲自大喎
我上面邊句令你覺得我冇睇過所以好自大?反觀你係咁搬影評人出嚟講,係咁話我冇眼光仲目中無人啦
問你邊度好睇,你就同我講影評人覺得好睇又唔解釋,然後話人自大,你都幾好笑
點少得呢三套,都係絕世好橋
定係對你嚟講有獨立思考,覺得唔好睇就話唔好睇就叫自大
可能我睇唔明,都唔係好記得啲劇情
但係真係冇乜深刻印象
for所有戲:其實好一般,只係講xxxxxx,唔明有咩好睇
睇到好深刻,最後將宇宙科學同父女既感情結合真係估唔倒可以咁拍
華爾街狼人
讓子彈飛超正
完全估唔到可以好睇到咁

我睇完,第二日係咁loop返啲影評,第二晚又再睇多次
她和他的戀愛花期情侶必睇
Batman 三部曲😜
響戲院睇到好亢奮的:

The dark Knight
Ready Player one
La la land
九品芝麻官
頭文字D

睇DVD/Netflix:

Mad Max
國產凌凌漆
Die Hard
Back to the future
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞