〔逃脫3〕請選擇目的地:

1001 回覆
247 Like 9 Dislike
都唔排除真係有其他人自殺

但係文山同我地課室個女仔已知都已審判,唔會係自殺
個女仔係我地7日個日審判
文山佢話佢個日跟住會知發生咩事,個日就係文山受審判
咁講就啫係有兩個人自殺?或者有人轉化失敗俾人食咗都有可能
標題請選擇目的地係咪入電腦?有冇用
我突然諗到啲嘢
我地好似都諗錯嘢
點解每日一定得一個人受審判?
左邊個數字係-1 -2 -3咁落
右邊就保持+1 +1 +1咁上

聽日係咪 10:18 後日 5:19?
咁用人數代表數字仲合唔合理?
定係由於狼人越嚟越多,所以要食越多人?
大個仔啦 中二病?
傻西
總結咁多意見,短期策略應該:
問金毛 -> 入3A避怪(希望清零個防禦有用

建議中期策略:
避完怪:掃晒3-5/F,可跳過實驗室同電腦室,3D同3/F廁所有叉(可能代表無面怪),今日完結前返3B抖

被捉去飲精:掃G-2/F,可跳過圖書館(冇燈睇),2B有叉(可能有無面怪),今日完結前返3B抖

完全唔知金毛真正可能出現嘅位置,咁唔好因為郭倫隨口講句可能喺1-2/F就落去睇。G-5/F有至少六個範圍要Cover,拆開一半就應該先3-5/F,如果要落去2/F就只睇低層,否則睇完2/F又上返去3-5/F就要浪費好多日頭時間來來回回。所以建議應該喺3/F就從一而終,由近至遠,由易至難將高層掃晒,再之後落返低層搜索。行動要有策略,唔好NPC講完一句就打亂步法,唔好隨便俾特殊劇情/特別室就引誘到。
我依然覺得一入到去就遇到狼嘅房(例如電腦室同埋教員室嗰啲)早上應該唔適宜入去 , 要入嘅話就最好等夜晚先至入 .

教員室我諗應該有我哋需要用嘅線索
唔好意思小弟愚昧
點解已經每個人都覺得X係代表朝早有無面人風紀
2B有無面人風紀可以係因為主角入錯房導致房既人數出錯 之後先有風紀黎睇實邊個犯規 黑板有寫不得故亂進入房間
但係反而秘道同紙條係本身就係嗰道既
就咁睇X唔係比較似反抗者留低既信息咩
定係其實我miss左啲咩真心問
其實似似地手機上面D解謎game
除咗呢個原因之外 , 因為我哋第一次入去已經畀清0拉咗出嚟 , 連探索間課室嘅機會都冇 .
中二病末期
安全為上已投3A 希望避得過呢次禮堂劫難
大家放總結/概要可以用圖片形式
咁大家用圖片模式就好易搵到唔使轆一大輪

呢度係故事到而家一個小小的行動概括同埋人物列表

1。雖然大家都就咁叫無面人,但其實睇返多次會發現啲無面人嘅特徵都好唔同,有啲無眼有啲無嘴鼻有啲得靜脈,線索仲係好雜亂分析唔到個原理同關係

2。總結得知同大家之前講嘅一樣,活人同無面人大多喺禮堂同班房(而家喺實驗室嘅何ching0係例外),狼人大多喺特別室(夜晚例外),其中班房出現嘅無面人都係喺交叉房入面嘅(已知交叉房:3D、3/F廁所、2B)

3。4/F嘅大眼比較迷,如果係狼人通常都會直接殺主角,亦無非吞精狀態就唔殺嘅先例,而且得一隻大眼,亦無之前狼人嘅聲音特徵,所以唔似係一般狼人(甚至唔係狼人),但會幫手捉你吞精都算係敵人,不接觸為妙

4。數據撚上身,以無死亡嘅day3作標準,不死就算吞左精會有差唔多30回合,但其他死亡嘅日子最多都係15回合(即係一半),day3就算吞左精都可以玩多15回合,所以就算俾人捉左去吞精都唔使灰心,盡量避開死亡搜集更多情報先係關鍵
多謝總結
mouse都碌爛咗三隻
研究左一次郭倫嘅對話文本,有以下結論~

日子不多還有什麼好說,節省一下力氣吧。
你這樣下去,審判前就死了。
審判就是分類被吃還是同化啊……
先前那金毛小子害得我們可慘了……你這個樣子,原來什麼都不知道?
天知道。有人說一、二樓都見過他,但應該不敢露面了吧。我就說可能死了。你不是還想離開吧?

1. 郭倫係想幫我地嘅。起碼佢呢刻冇敵意,但可能反抗軍失敗/宋文山死亡之類嘅事件帶左太大打擊比佢,佢已經自暴自棄寧願吞精接受審判,都唔想比主角連累
2. 約定的夢幻島推論成立,學生係供食用/轉化為狼人,審判標準不明,可能吞夠精就變狼、day0發現你吞唔夠或轉化失敗就會被食。由此可推斷主角Day0時如果未破關,就只有成為食物一途
3. 金毛係自己人。「不敢露面」即係佢同何清綾一樣自身難保,如果佢係敵人點會需要咁樣匿埋?應該係反抗過程中得罪左校方、連累其他學生(未知具體內容),失勢後唯有喺低層躲藏。
X應該係反抗者留低嘅記號
但代表乜野仲未100%確定

X可以代表有秘道有紙條=對我方有利
亦可以代表朝早有風紀駐守=對我方不利

你嘅推論亦有可能岩
可能因為主角去左唔屬於自己嘅班房過夜
所以個風紀要睇實佢

想知道X 真正含義的話
睇黎要上四/五樓嘅課室睇返果一層嘅逃生地圖
然後再(喺合適嘅時間)入去有X嘅房
入2B一刻 個兩個人瞓緊 所以風紀係本來係2B 然後入3D又有風紀一早係房 所以估x係風紀 但未必一定啱 但暫時係最合理嘅推理有風紀

啱啱返睇圖書館 出特殊情節入2B後無咗 所以我始終覺得特殊情節係講走佬 唔係拎情報 所以依加係要諗點避吞精>揾金毛
樓主可摸耳pin左個最新更新嘅故
但3D都係未入門口就有糾察出黎揸住你
同埋睇返我上面張圖片總結
無面人喺班房出現嘅時候就只有2b同3d
又咁啱就係得呢兩間班房有交叉

當然亦有可能真係咁啱
其實無面人出現同交叉房無關係
所以繼續搵線索confirm先係正解
Not sure, believe probability
你條撚樣又入我哋頭做乜鳩?
跟住踢你出房又扣血
之後順便畀冇面人捉埋落去飲精
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞