岩岩cctvb兒童節目咸濕教小朋友空氣冇重量!!!!

425 回覆
1052 Like 34 Dislike
1. The Earth Its Shape, Size, Weight and Spin by John Henry Poynting
你覺得地球嘅weight係幾多?
2. Nature Physics volume 6, pages303–310 (2010)
入面嘅polymer 同metal oxide 嘅weight ratio 係用N定Kg計?
一味拎著本textbook當做bibble
Fake news 拉
F=GMm/r^2
mg'=GMm/r^2
g' = GM/r^2

g' > 0
所以無論個件物件係宇宙任何位置都應該有weight?
Phy得AL程度 唔係好識解釋
有錯請指正thx
1kg鐵重d
小學生都有ISP
咁如果加個limit 寫r->無限 或者m->0
咁個g咪可以係0
你收嗲啦
咁嘅話其實條公式都冇可能係啱
因為現實冇可能只係兩個物件互相影響
所以條公式本身都已經有你所講嘅問題
想知如果冇重量
氣壓點嚟
同意
Mass 同weight 唔通
重量係weight
我覺得通常係當一個細質量object A of mass m 附近有一個好大質量嘅object B of mass M (例如任何天體)嘅情況下, 先會比較用到weight of A 呢個字眼 (即係gravitational force exerted on A by B)

如果A 喺外太空,
一) 例如A 係太空站, 咁我地會默認B 係地球, 咁當然A 係有weight
二) 例如A 所處位置周圍(可能以光年計)都冇一粒天體, 咁當然你可以喺宇宙中求其搵一個天體做參照物B, 嚟講A 係有weight (只要A同B 互相有重力交互作用), 只係喺呢種情況下用weight 呢個字眼略顯奇怪姐。
條Revenant 白卡之前唔知邊個post都見過佢
g個source可以有好多個
理論上可以balance 倒
利申phy u左
你力嗰方面要溫書
利申:物理1
忍唔住留言 你真係好醒
重量喺weight
weight = mass x acceleration
喺地球上嘅野受嘅acceleration~9.81m/ss
有得mass又點會無weight
走啦垃圾
tvb 既 兒童節目對樓主黎講太深奧
連節目名都未講得出就開po公審
邊有兒童節目會叫做鹹濕
樓主好柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞