岩岩cctvb兒童節目咸濕教小朋友空氣冇重量!!!!

425 回覆
1052 Like 34 Dislike
加左ED仲係咪同一個字呀買餸佬
唔岩你話埋graffiti 同gravity一樣添啦
橫掂你都係打算亂up嫁啦
算啦
可能佢就係佢自己喺樓上所講嘅
「關於科普最慘嘅一件事 係一般人係網上search到就以為自己理解左個concept 而唔知到底果樣野背後帶著咩意義」
咁大個人有埋小朋友
好心你唔好同出邊有啲連登仔樣咁柒
要討論你起碼由頭到尾睇晒
唔係捕風捉影 斷章取義
佢既訴求就係買餸
咁有冇人用weight去描述你所堅持嘅force?
weight係物理黎講 係咪只解gravitational force?
搵篇黎睇下
你理解能力係咪有問題?

咁你就唔好教壞細路啦
咁個練習係咪錯?
你又係咪只揀對自己有利嘅show出黎?
認真啲回應你之前論點嘅話,
我會接受日常生活講重量(weight)時用kg 單位係無傷大雅

不過你話kg 比N 更反映到重量(weight)嘅物理意義, 咁真係好難同意你

本來想更詳細地討論, 但睇你一路落嚟嘅留言, 覺得你為𢬱贏人而𢬱

如果你覺得我理解能力有問題你會開心啲, 我唯有滿足下你認咗佢啦

除非你為咗方便計只處於地球上嘅physics就可以冇咁嚴謹

但唔代表你嘅說法係正確,只係因為為咗方便先唔ban鳩你
但你係冇資格ban返人嚴謹嘅說法

你就好似上世紀啲守舊科學家咁唔接受量子力學同相對論
g=/=0
我指 你呢個textbook入面 weight 都係當mass 用
你真係睇唔到?
關於大氣入面既氣象問題,標準答案係:
你果個磅磅無重量啫,
我果個磅磅有喎。
you buy an ox with a weight of 28.9 piculs in local unit of weights
寫信俾David Halliday叫佢改番做
you buy an ox with a mass of 28.9 piculs in local unit of masses?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞